Как да възпитаваме малко дете

Възпитание на деца

Сигурно вече Ви е втръснало да слушате, че за да възпитавате малко дете е най-важно търпение. Търпение и само търпение. Но как да сте винаги търпелив, когато малкото дете Ви влудява? Разлива по масата и пода абсолютно всичко, което му попадне, рови с удоволствие в котешката тоалетна или пък ровичка в ушите на кучето Ви. Да не говорим и за по-опасни действия като преднамерено бъркане в контактите, например. Направо ръката Ви не се сдържа да го зашлевите, защото вече не са Ви останали думи и търпение да му обяснявате какво и защо не трябва да прави.

Да, нищо изненадващо и напълно разбираемо. Възможно е някой път да "пернете" малкото човече и това няма да Ви направи лош родител. Понякога наистина търпението ни се изчерпва, но не забравяйте за думичката "понякога". Само понякога, когато сте на пределите на търпението си. Не си мислете, че боят е добра форма на възпитание нито за малки, нито за по-отраснали деца. Доказано е, че ако непрекъснато крещите или пък удряте детето си, то ще се превърне в един агресивен човек, комуто ласките ще са нещо непознато.

При децата, които са над 3 годишна възраст действа доста ефективно методът на наказанията и поощренията. Важно е самите наказания и поощрения да са добре преценени от Вас самите. Детето не е кученце, което да поощрявате за добро поведение с нещо сладко, тъй като то е вредно за него. Поощрение може да е извеждане до някой увеселителен център или пък плувен басейн.

Рационално поощрение. Което важи в пълна сила и за наказанията, като тук добри варианти са лишаване за известно време от телевизор или компютър, защото без това дългото седене пред тях е вредно за развитието на децата. Отново обаче е важно да обясните търпеливо защо детето е получило своето наказание или поощрение. Възпитание с търпение, а не чрез сила.

Компютър

И като си говорим за разликата между възпитанието с търпение и възпитанието чрез сила, няма как да не споменем и великолепната мисъл на ирландския философ и политик Едмънд Бърк, който казва, че с търпение ще постигнем много повече, отколкото със сила. Човечецът не го е казал по повод възпитанието на малки деца, но това си е една общовалидна истина, която не бива да забравяте. Дори и когато става въпрос за възпитаване на деца.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати