Съвети за по-бързо възстановяване след раждане

Съвети за по-бързо възстановяване след раждане

Колкото и магическо да е раждането и последвалата го радост, всяка жена, преминала през този естествен процес, се нуждае от възстановяване. Има някои неща, които могат да се направят, за да го ускорите и да можете по-бързо да се радвате на вашето бебче.

След нормално раждане обикновено майката трябва да остане в болницата за около 48 часа или колкото лекарят ѝ прецени. За пълното възстановяване тялото се нуждае обаче от няколко седмици.

По време на раждането перинеумът, областта между вагината и ректума, може да се разтегне и да се разкъсва, което може да навреди. Болката след раждането може да е по-лоша, ако се получи епизиотомия, когато лекарят направи малък разрез, който разширява вагината, за да помогне на бебето да излезе.

За облекчаване на болката, когато се приберете у дома, поставете плик с лед или студена кърпа на мястото, за да облекчите болката и подуването. Сядайте на възглавница, вместо на твърда повърхност. Поддържайте областта чиста, за да избегнете инфекция.

Нормално е да има вагинално кървене и неволно изпускане в продължение на няколко седмици след раждането. Това е начинът на тялото ви да се отърве от допълнителната тъкан и кръв вътре в матката, която подхранва бебето по време на бременността.

През първите няколко дни ще видите яркочервена кръв, която постепенно ще намалее, придобивайки розов до кафеникав, после до жълт цвят, преди да изчезне.

Съшо така контракциите за няколко дни след раждането са нормални. Те могат да се чувстват като крампите, които имате по време на цикъл. Те се случват, тъй като матката се свива. Размерът ѝ намалява над седем пъти след раждането.

Съвети за по-бързо възстановяване след раждане

Може да забележите тези болки повече, когато кърмите бебето си, тъй като кърменето освобождава химикали в тялото, които причиняват стягане на матката. Можете да поставите подложка за отопление на корема си или да попитате Вашия лекар за лекарство за облекчаване на болката.

Болката е най-голяма в първите няколко дни след операцията и трябва постепенно да намалее. Вашият лекар ще Ви посъветва да вземете предпазни мерки след операцията и ще ви даде указания за къпане и как да започнете леки упражнения, за да ускорите възстановяването и да избегнете запек.

Пийте 8-10 чаши вода дневно за по-бързо възстановяване. Избягвайте стълбите и вдигането на тежки предмети. Не вземайте вани и не плувайте, докато докторът не ви разреши.

Не шофирайте, докато Вашият лекар не каже, че е ОК. Не правете внезапни движения. Почивайте и избявайте да се претоварвате.

Ако разрезът стане червен или подут, обадете се на Вашия лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати