Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да научим детето да говори

Как да научим детето да говори

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1494

Едно от най-важните неща, на които трябва да научите детето си, е да говори. Така то ще може да общува пълноценно, да изразява мислите и желанията си, да учи и да се забавлява.

Важно е да говорите на детето още от самото му раждане. Скоро то ще започне да реагира на гласа ви, да се усмихва, когато ви чуе, да търси източника на звука. След третия си месец повечето бебета издават гукащи звуци, все едно говорят.

След шестия месец детето вече следи внимателно устните на говорещия, но лесно се разсейва. Специалистите препоръчват да му пускате повтарящи се звуци, например детска песничка или музикална приказка, която да слуша няколко пъти.

Как да научим детето да говори

Дори и да ви се струва сладко да говорите на детето по бебешки, по-добре е да не го правите, след като е навършило година. Показвайте му различни предмети и действия и ги назовавайте с правилните им имена.

Колкото и да ви се иска детето да проговори бързо, не трябва да го насилвате и пришпорвате. Всеки има собствени темпове на развитие на речта. Някои деца започват много рано да издават звуци и да се опитват да говорят, повтарят като папагали, приказливи са и бързо учат нови звуци и думи. Други са по-внимателни и прецизни и не искат да повтарят, докато не се почувстват уверени, че ще се справят.

Започнете постепенно да разширявате знанията на детето. Можете да му покажете книжка с животни и да му казвате как се казва всяко и какъв звук издава. То първо ще научи да казва МУ и БАУ, но едновременно с това ще разбере какво означават и думите крава и куче. Тях ще се опита да произнесе след време.

Насърчавайте детето в опитите му да говори. Учете го на лесни звукосъчетания като МА, БА, ТА. Така ще дойдат и първите думи, които обикновено са мама, тата, ам-ам.

Важно е да отделяте достатъчно време и внимание на детето. Всеки ден му четете книжки, като започнете още от първите дни след раждането му. Разговаряйте с него, задавайте му въпроси, разказвайте му, играйте заедно.

Постепенно въвеждайте нови думи. Докато навърши две години, детето трябва да знае около стотина думи. Въпреки че няма да ги произнася правилно, тъй като още говорният му апарат не е напълно развит, вие ще го разбирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати