ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Режим на кърмене на новородено

Режим на кърмене на новородено

Режим на кърмене

Много изследвания показват, че най-добрата храна за новороденото е кърмата. Освен че го засища и снабдява с всички необходими хранителни вещества, тя съдейства и за по-силен имунитет.

За да се развива правилно и да наддава достатъчно, трябва да знаете и колко често да кърмите малкото човече.

Ако всичко е минало по план, ще можете да поставите новороденото на гърдите си няколко минути след появата му. То първоначално няма да е гладно, но близостта ви ще го успокои. След около половин час вече можете да го подканите да суче.

През първите няколко дни бебето трябва да се храни през два или три часа. Необходимите хранения за едно денонощие са поне осем, тъй като коремчето на детето е много малко и поема малко храна.

За доносените и с нормално тегло новородени е препоръчително да се кърмят през три часа. Ако бебето е недоносено или с по-ниско от обичайното тегло, има нужда от по-често хранене. Кърмете го през два или два и половина часа.

Събуждайте детето и му давайте да суче. Някои бебета имат нужда от помощ, за да се научат да се хранят, а други веднага засмукват зърното сами.

Кърмене

Ако храните новороденото през три часа, подходящи за кърмене са часовете 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24. Така се запомнят и следят по-лесно, но можете да изберете и други, разбира се.

Ако бебчето има нужда от повече и по-чести хранения, те може да са през два часа и половина. Тогава схемата може да започва от 6 часа сутринта и да продължава с кърмения в 8 и 30, 11, 13 и 30, 16, 18 и 30, 21, 23 и 30 и последно хранене в 2 през нощта, осигурявайки девет хранения за денонощие.

Добре е през първия месец от живота на бебето да го храните съобразно тези схеми. Въпреки това всяко дете е уникално и има индивидуални нужди. Ако наддава нормално, може да се консултирате с педиатъра за промени в честотата на кърмене, като обикновено отпада храненето през 2 или 3 часа през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати