Как се дава пробиотик на бебе?

Пробиотици за бебе

Пробиотиците са полезни микроорганизми, които приемаме посредством храната или някакви хранителни добавки. Те укрепват здравето ни, а оттам допринасят и за здравословния ни живот като цяло. Поради това е необходимо тези полезни вещества да се приемат и от най-малките членове в семейството.

Обикновено бебетата до 3 месечна възраст приемат пробиотик всеки ден, за да се нормализира чревната флора. Когато обаче пораснат, приемът на пробиотик от бебе може да се ограничи до минимум и да се дава при въвеждането на нова храна в менюто.

Специалистите съветват детето да се слага на гърдата на майката, дори тя все още да няма кърма. Докато не дойде, не бива да се дава на бебето адаптирано мляко. Поради тази причина много от фирмите производители предлагат на пазара млека с добавени пробиотици. Макар че естествената кърма е най-добрият вариант, понякога и това върши работа. Няколко проучвания дори показват, че пробиотиците освен да помагат на детето при запек и диария, го предпазват и от образуване на алергии.

Пробиотиците могат да се дават на бебето още след третия ден на раждането. Препоръчват се от специалистите, защото действат благоприятно на новородената храносмилателна система. Особено когато майките са принудени по една или друга причина да дават на детето си адаптирано мляко, пробиотикът е задължителен. Той предпазва бебето от запек и спомага за нормализирането на храносмилателния тракт.

Пробиотици

Някои доктори дори съветват майките да въведат пробиотиците като задължителна профилактика при бебетата до 1 годинка. Те са изключително важни за имунната система на организма и обработването на химичните процеси вследствие на ваксините.

Най-важното, което трябва да спазват майките при използването на пробиотик при бебе, е, че той не трябва да се дава на детето заедно с антибиотик. В повечето случаи той унищожава както вредните, така и полезните за организма бактерии.

Поради тази причина трябва да има промеждутък от няколко часа между двата медикамента. След лечението с антибиотик също е добре приемът на пробиотик да продължи поне още една седмица. Това няма да навреди с нищо на бебето, а напротив ще запази чревната му микрофлора.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати