ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да разберем дали детето ни лъже

Как да разберем дали детето ни лъже

ХрисиХриси
Новак
31415
Кога детето лъже
Дървена детска игра за добра памет
Препоръчано за деца:
Дървена детска игра за добра памет
38.00 лв.
Виж ››

Лъжата е генетично заложена у човека. Тя се прокрадва в ума ни в най-ранна възраст, което става причини малчуганите да послъгват родителите си от време на време. Макар още невинни със своите детски лъжи, те трябва да осъзнаят, че лъжата е лошо нещо, а на мама и татко се казва всичко. За тази цел обаче първо трябва да ги хванете, че лъжат. Ето как да разберем дали детето ни лъже (а и не само то).

Ако преди да отговори на въпроса ви, детето започне да докосва дясната част на главата си или да гледа в тази посока, вероятно е да последва лъжа. В това време то обмисля каква да бъде тя. Ситуацията е абсолютно различна, ако детето докосва лявата част на главата си и гледа наляво – тогава то търси истината в паметта си.

В случай че срещу вас стои човек, който кръстосва ръце в знак на защита преди да отговори на въпроса, който сте му задали, очаквайте лъжа. С този маниер той ви показва, че не е доволен от въпроса. При децата е същото.

Ако детето изстреля отговора със силен глас, то определено лъже. Ако го направи с тих, едва доловим глас – също. Определено си личи, когато един човек не говори със спокоен тон, трябва да знаете, че има нещо гнило. Това е знак за изричане на лъжи при децата.

Поведение тип докосване по носа или избягване на погледа ви също се смятат за предшественик на лъжата. Те изразяват притеснението на виновника и срама от лъжата, която предстои на изрече. Следете за подобни действия - езикът на тялото винаги ще ви подскаже лъжи при децата.

Класика в жанра – отговаряне на въпрос с въпрос, превръщайки виновника в жертва. Ако е налице – значи има проблем в твърденията му. Питане от сорта на: Защо аз трябва да съм виновен всеки път, трябва да ви накара да разгледате по-обстойно ситуацията.

Често срещан похват на лъжците е и смяната на темата. Когато детето се отклони от въпроса, който сте му задали и естеството на разговор като цяло, то вероятно лъже.

Дали детето лъже

Ако преди отговор на зададения от вас въпрос чуете прокашляне или видите, че човекът срещу вас докосва гърлото си, то той сигурно ще ви излъже. Това е защитна реакция на хората, които изричат лъжи.

Бонус съвет от нас: Не избързвайте с наказанието на детето, ако разкриете някакви детски лъжи. Първо разберете причина, поради която то не ви казва истината, обяснете му, че така не се прави. Децата трябва да знаят, че родителите им са техни приятели и онези, пред които не трябва да премълчават нищо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати