Как да подобрим общуването с най-близките?

Фамилни сбирки

Най-близките ни хора често са тези, които трябва да търпят нашите настроения, избухвания и дори обиди. Често тези, които са ни най-скъпи на сърцето, са тези, които нараняваме най-често. Как да подобрим общуването си с тях и кои правила да следваме, за да бъдат отношенията ни хармонични?

1. Демонстрирайте уважение

Дори и да ви е досадно по време на служебна среща майка ви да звъни, с мек тон обяснете, че ще ѝ върнете обаждането малко по-късно. Троснатият и груб тон може да не е нищо особено, но за родителите ви е сигнал, че имате много по-важни неща от това да се занимавате с тях. Обидно, нали?

2. Проявявайте търпение

Семейните празници са истинско изпитание за нервите. На една маса се събират хора, които не сте виждали от месеци и всеки започва да ви разпитва какво се случва в живота ви. Можете деликатно да отклоните тема, която не ви допада, но не и рязко да се скарате защо всички са толкова любопитни. Не са любопитни, просто се интересуват от вашия свят.

3. Забравете старите обиди

Семейство

Помните ли още онази случайно изпусната дума от леля ви преди три години на бала на сина ѝ? Не е необходимо да се товарите с толкова душевна тежест. Забравете кой какво е казал и дори и да ви тежи не показвайте огорчение. Това е вашето семейство и за добро или за лошо ще бъдете свързани винаги от родствена връзка. Ако наистина не можете да се справите с тази рана, може да помолите съответния човек да проведете заедно един разговор, в който да изчистите недоразуменията.

4. Не приемайте сравнението с други хора за обида

Виж Иван как порасна в работата, а Елена успя да отслабне веднага след раждането - тези думи с комбинация с остър поглед могат да извадят от равновесие и най-благия човек. Това не означава, че вие сте по-лош от Иван и Елена. Особено в очите на родителите – максималисти, децата им никога не са толкова добри, колкото чуждите. Тревата на съседа винаги и по-зелена!

5. Не пропускайте лични празници

Запишете си личните празници на роднините и не пропускайте да ги поздравите. Достатъчно е да им се обадите или да им изпратите кратко съобщение. Малките жестове на внимание не струват нищо, но ще бъдат оценени.

Обичайте близките си – те са вашата опора в живота!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари