10 психологически проблема, за които са виновни родителите ни

психологически проблема, за които са виновни родителите ни

Няма родител, който да не обича детето си. Понякога обаче прекалената обич и суета около него могат да се окажат пагубни за наследника. Без да искат, родителите могат да се превърнат в причина за създаването на сериозни нарушения на психиката у своите деца. Нека видим кои са проблемите, които един родител би могъл да причини, без да осъзнава това.

1. Нерешителност

Не казваме да не наглеждате детето си и да не се интересувате от него, напротив. Трябва обаче да му дадете шанс да ви докаже, че може да се справи, че се е научило на нещо и вече е пораснало. Когато бдите над него и не го оставяте само дори за минута, ще станете причина за по-нататъшната му липса на самостоятелност, нервност, дори депресивни състояния. То непрекъснато ще търси вашето одобрение и няма да може да взима самостоятелни решения като пълноценна личност.

2. Вредни навици и влечение към опасности

10 психологически проблема, за които са виновни родителите ни

Ако втълпите на детето си, че ви пречи и ви създава много проблеми, то ще реши, че наистина е така и светът ще бъде по-добре без него. Когато порасне, той несъзнателно ще започне да изпитва нужда да се саморазруши. Това би могло да стане както чрез екстремни изживявания, така и с алкохол, цигари и наркотици.

3. Непоносимост към забавления

Това е възможно, когато в ранна възраст непрекъснато повтаряте на детето си да се държи сериозно, а то е просто… дете. Разберете, че тогава за него - светът, е интересно и забавно място. То изучава и се забавлява. Такива хора развиват непоносимост към малки деца, към забавление, към това да виждат как другите около тях си прекарват страхотно заедно. Те са скучни и нямат чувство за хумор.

4. Ниско самочувствие

Може би дори самите ние сме чували фразата: Защо не си като него. Заради такива думи децата придобиват комплекси. Те вярват, че не са достатъчно добри в очи на своите родители, а след време - на своите приятели, половинка, колеги, обкръжение.

5. Липса на доверие

Разбира се, че винаги трябва да имаме едно на ум, но животът все пак ни среща с хора, на които можем да се доверим. Децата, които непрекъснато са чували, че не трябва да вярват на никого, трудно изграждат свой приятелски кръг. Такива хора винаги изпитват съмнения и мислят, че всички са срещу тях.

6. Търсене на „мама” или „татко” в партньора

Когато родителите повтарят на децата си, че още не са пораснали за дадено нещо, те подсъзнателно търсят някой, който може да им позволи или забрани това нещо. Те се оглеждат за родителско поведение и завинаги остават „мамино синче” или „принцесата на тате”.

7. Липса на увереност в себе си

10 психологически проблема, за които са виновни родителите ни

Ако детето има някакъв талант или иска да се занимава с нещо, което харесва, но родителят не го поощрява, то спира да вярва в себе си. Губи амбиции, способност да следва и осъществява целите си. Започва да се примирява с всичко, дори и да не му харесва – работа, дом, човек до себе си. То не прави това, което обича и не е щастлив човек.

8. Потискане на емоционалност

Когато родителите се карат на детето си, когато плаче, разпитва, вълнува се или проявява други емоции, но се затваря в себе си. Такива хора потискат всичко вътре в душата си, но в даден момент тази емоционалност излиза на повърхността под една или друга форма. Често това състояние има влияние лошо върху психиката.

9. Липса на самостоятелност

Когато детето постоянно чува забрани, то губи способността си да решава. Такива хора стават абсолютно безотговорни и не заради друго, а защото просто не знаят как да не бъдат такива. Не повтаряйте на децата си: Не прави това или онова. Обяснете им защо това не е правилно, защо не им позволявате и им вярвайте малко повече.

10. Чувство за вина

Че не изкарало шестица, че има двойка, че не учи харесваната от родителите специалност и т.н. Децата може да развият непрестанно чувство за вина, когато им се натяква, че за да бъдат добре те, родителите им са се лишили от нещо.

В крайна сметка обаче затова сте родители! Децата не са перфектни и никога няма да бъдат. Не са и лоши, те са просто деца…вашите деца и ВИЕ сте отговорни за поведението им!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати