ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да разберем дали бебето чува?

Как да разберем дали бебето чува?

Бебетата чуват
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Новородените бебета чуват доста добре, но не и перфектно. Средното ухо на новороденото е пълна с течност, което в известна степен нарушава слуха на бебето. Освен това целият слухов апарат е незрял. Ето защо бебетата реагират най-добре на високи звуци и гласове. Още докато са в утробата, те долавят звуци, а след като се родят, имат способността да различават преди всичко майчиния глас.

След като се роди бебето ви, звуците на външния свят се появяват силно и ясно. Новороденото може да се стресне и заплаче от неочаквания лай на куче или да изглежда успокоено от монотонния шум на прахосмукачката.

Забележете обаче как новороденото бебе отговаря на гласа ви. Човешките гласове, особено тези на майката и бащата, са любимата музика за всяко бебе. Вашето любимо същество ги свързва с храната, топлината и нежния допир. Ако бебето ви започне да плаче, вижте колко бързо приближаващият ви глас ще го успокои.

Малкото човече ще ви слуша внимателно, когато говорите или пеете с любящи тонове. До 3 или 4 месеца бебето трябва да започне да обръща главата си към мястото на звуците, а на десет месеца то трябва да гледа директно към източника на звука.

На повечето новородени се прави изследване на слуха преди да бъдат изписани от болницата. Ако бебето ви не го е преминало, важно е да направите такъв скрининг още през първия месец. Ако се установи загуба на слуха, може да се препоръчат слухови апарати или кохлеарни импланти и да се започнат терапевтични услуги, които да помогнат на бебето да се научи да слуша и да говори.

За да сте спокойни, че бебето чува добре, консултирайте се с педиатър

Важно е да идентифицирате загубата на слуха възможно най-рано, тъй като бебетата започват да се учат как да използват звука веднага щом се появят. Слушането през първите месеци на живота подготвя бебетата да говорят. Тези ранни стъпки са градивни елементи за комуникация.

Бебетата гукат, използвайки много от звуците, които чуват около себе си. С първия си рожден ден бебоците вече научават какво означават думите и може да кажат няколко думи. Бебетата се научават да говорят, като слушат техните семейства да говорят около тях. Представете си, че бебето има загуба на слуха, но никой не знае за него. Това може да причини забавено речево развитие, което води до проблеми в училище на по-късен етап в живота.

Така, че ако имате съмнения чува ли бебето, заведете го обезателно на педиатър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати