Как влияят цигарите на кърмата?

Цигарите са вредни при кърмене

Безспорно е, че тютюнопушенето е вредно. Още повече при кърмене. Имайте предвид, че колкото повече цигари пушите, толкова по-големи са рисковете за бебето. Затова по-добре откажете цигарите или ограничете цигарите до минимум, все пак става дума за здравето на вашето мъниче!

Имайте в предвид, че тютюнопушенето не само засяга плода по време на бременност, но може да доведе до усложнения при кърмене.

Преминаването на никотин и други токсини през кърмата се свързва с повишена честота на гадене, повръщане, коремни спазми, диария и тревожност при бебетата. Рискът се увеличава, ако пушите повече от 20 цигари на ден.

Освен това тютюнопушенето може да намали драстично доставката на мляко и да доведе до смущения в отпускането му. Обикновено майките, които практикуват пушене и кърмене, имат ниски нива на пролактин в кърмата си, а и често отбиват кърмачето по-рано.

Кърменето е най-здравословната храна за бебета през първите няколко месеца от живота му и предлага много предимства за новороденото, включително подсилена имунна система.

Влиянието на цигарите върху кърмата не е добро. Но ако една майка продължи да пуши и избере да кърми, трябва да има предвид, че количеството никотин, прехвърлено в майчиното мляко, е два пъти по-голямо от никотина, предаван през плацентата по време на бременност.

Освен това, бебетата, изложени на дим, са по-податливи на синдром на внезапната детска смърт и развитието на заболявания като астма, пневмония, ушни инфекции, бронхити и алергии.

Цигарите могат да причинят здравословни проблеми при бебето

Важно условие е да не пушите непосредствено преди или по време на кърменето, тъй като това може да бъде опасно за вашето бебе. Изчакайте поне един час след като приключите с пушенето, за да намалите риска от преноса на химикали.

Може да опитайте никотиновите пластири, които отделят стабилно количество никотин в ниска доза. Те са опция за майки, които желаят да си наложат навика да не пушат и да кърмят своето бебе.

Избягвайте да пушите в стаята, в която е бебето ви.

Бебетата на родители, които са активни пушачи, имат повече здравословни проблеми и посещения при лекар. Изследвания доказват още, че ако майката практикува пушене при кърмене, то детето като порасне, е много по-вероятно да стане пушач.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати