ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да разберем дали бебето има колики?

Как да разберем дали бебето има колики?

Бебешки колики

Ако напоследък бебето ви е станало неспокойно и плаче повече от обикновено, това съвсем не означава, че сте лош родител. По-скоро причината може да се крие в това, че бебето има колики. Смята се, че те не са сред здравословните проблеми при бебетата, но често се оказват ад за родителите и най-вече за младите майки. Ако вашето бебе има колики, бъдете подготвени за силен плач и много безсънни нощи.

Коликите обикновено се появяват към втората седмица след раждането и се дължат на повишено газообразуване в червата. В резултат на болезнените стомашни спазми, бебенцата стават неспокойни. При тях се наблюдава раздразнение и изпускане на газове.

Те плачат почти постоянно, а ревът им е неконтролируем, силен и неутешим. Много от кърмачетата, страдащи от колики, отказват да се хранят или поемат по-малко количество мляко при силните пристъпи на болка.

Характерно е, че при бебешки колики мъничетата изпъват крачета и свиват ръчичките си в юмруци толкова силно, че дори започват да треперят и лицето им почервенява.

Ако болките в червата са провокирани от газове, коремчето на бебчето обикновено се издува и може да стане твърдо на пипане. Често коликите при бебе предизвикват и силно къркорене, което се чува отчетливо.

Дискомфортът, който изпитва бебето, е възможно да се появи по всяко време на денонощието, но пристъпите с най-голяма интензивност са обикновено вечер.

Не изпадайте в паника, тъй като коликите при бебето продължават не повече 3 месеца. Ако и след това бебето ви не спира да е раздразнено, трябва да се консултирате със специалист, който да установи дали всичко е наред. Възможно е плачът при бебето да е признак и на някакъв проблем.

Бебешки колики

По принцип бебешките колики минават сами с течение на времето. Междувременно обаче можете да вземете мерки, които да облекчат положението и собствения ви стрес.

На първо място е добре да знаете, че не бива да прехранвате бебето – това може да засили болезнените спазми. Внимавайте каква храна за бебета избирате. Отлично средство за борба с коликите са бебешка гимнастика и масаж на бебето. Разтриването на коремчето му помага.

Гушкайте го повече, разхождайте го и му пейте - това донякъде ще го успокои и разсее. Докато траят коликите, не се обвинявайте и се въоръжете с много търпение, обич и всеотдайност. Съвсем скоро нещата ще се успокоят и любимото ви същество отново ще е усмихнато и щастливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати