Защо децата копират родителите си?

Семейство

Общоизвестно е, че децата копират родителите си, а не съветите на възрастните. Това ни е заложено генетично, тъй като някога предците ни са се учили да оцеляват от примера на своите родители.

Дори животните копират своите предци, за да се справят в домашни условия или в дивата природа. В тази статия ще разгледаме по-обширно темата, защо децата копират родителите си.

Поради факта, че децата копират родителите си, психолози съветват, ако има проблем в поведението на детето, първо да се обърне внимание върху поведението на родителите. Защото това, което вършат майките и бащите на растящите деца, се предава като модел на поведение на техните наследници.

Малките деца много рядко имат свои собствени проблеми, които да са толкова сериозни, че да да се отразят върху поведението им. Неподходящото за възрастта на детето поведение и рязката смяна на настроения при него е сигнал, че родителите трябва да променят своето поведение.

Детската интуиция е силна и благодарение на нея децата обикновено долавят и най-незначителните колебания в настроението и чувствата на своите родители. Както и усещат настроенията на останалите членове на семейството – обикновено по-големи братя и сестри.

Семейство

Истерията на родителите, както и техните брачни проблеми водят до агресия при децата и следването от тях на този модел на поведение.

Ако пък родителите се отнасят с неуважение към учителите и училището на детето, то самото няма да ги уважава. Това може да доведе до сериозни житейски неудачи в по-късен етап от живота.

При желание детето ви да развие конкретни качества, трябва да постъпите по следния начин. Напишете на един лист това, което искате детето ви да притежава, като черти. След това отбележете дали вие притежавате качествата, които искате то да има.

Ако искате вашето дете да е честно, доблестно, добро с другите и вие трябва да сте такива. Затова променете себе си, за да е и детето ви по-добро. Ако подобна задача ви изглежда трудна или невъзможна, тогава извадете това качество от списъка и не го поставяйте като изискване пред детето си.

Родителите са отговорни за всяко свое действие и състояние, защото то пряко се отразява върху психиката на детето. Дори когато един родител е уморен, той лесно може да пропусне важен сигнал от своето отроче. В стремежа си да бъде оставен поне за малко на мира и на спокойствие, е възможно да прояви грубост, която да повлияе по-силно зле на детето, включително и на физическо ниво.

Семейство

Малкият човек може да се почувства зле или да вдигне висока температура. Агресията на родителите може да доведе и до прекалено изострена чувствителност и дори да агресия от страна на подрастващото.

Първото правило, което родителите трябва да спазват по отношение на децата си, е да се погрижат за собственото си вътрешно емоционално равновесие по всички възможни начини. По този начин ще вдъхнат сигурност и емоционално здраве на децата си.

Второто правило е, родителите да са в постоянен контакт с детето и с неговия вътрешен свят, дори когато не са в пряка близост. Разговори по телефона, по скайп, контакт с учителите.

Третото правило е, родителите да направят всичко възможно, за да развият творчеството и творческото мислене у детето. Игри, пъзели, рисуване, спорт, хоби, книги ще помогнат това да се случи. Никога не забравяйте, че децата копират родителите си и примерът, който давате на хлапетата си, е основополагащ за тяхното формиране като личности.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати