ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Характер и Наследственост

Характер и Наследственост

Характер и Наследственост
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
52.31 лв.
Виж ››

В днешно време една от най-обсъжданите дискусии е дали се развиваме като индивиди чрез възпитанието през годините или характерът ни е придобит по наследство. Разгорещени спорове и различни мнения се засягат вечната тема - характер или наследственост.

Много често хората изграждат мнение за определен човек само като познават роднините му. Грешните изводи, които се правят за хората, се дължат на факта, че има хора, които смятат, че характерът е резултат от наследственост и гени. Те мислят, че щом бащата, дядото или прадядото на определен човек е имал определени качества или навици, то непременно той трябва също да ги притежава.

Изследвания показват, че несъмнено наследствеността има влияние върху характера на човек, но е изключително грешно да мислим, че гените изграждат напълно характера на човек. Доказано е, че до определена степен наследствеността изгражда човек, но това може и често е променено от развитието и възпитанието.

През годините хората се променят. Човек се учи цял живот и това го изгражда като индивидуалност. При добро възпитание, дори наследствените черти да са лоши, то човекът може да се развие като възпитана, ерудирана и интелигентна личност.

Също така има случаи, в които родителите са изключително умни и възпитани, но прекаляват с глезенето и угаждането на детето и вместо то да стане зрял, начетен човек, то се превръща в превзет индивид в големи претенции и самочувствие без покритие.

Характер и Наследственост

Друг пример е пеенето и рисуването. Напълно възможно е те да бъдат наследени, но без практика и учене, те не могат да бъдат развивани. За да бъде човек добър певец или художник са необходими усилия, търпение и постоянство.

Дори ако майката е страхотен художник, това не е гаранция, че детето също ще бъде. Възможно е то да рисува малко по-добре от другите деца, но без да полага усилия да практикува и да се усъвършенства, то няма как да постигне мечтаните отлични резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest