Начини да се справите със страха на детето

Страха на дете

Няма нищо по-страшно от самия страх. Със сигурност сте чували тази неписана истина, но когато става въпрос за дете, нещата стоят по съвсем друг начин. В детските очи всичко изглежда по-голямо и по-страшно – стаята е по-тъмна, пространството под леглото е почти безкрайно, в коридора има плашещи сенки.

Как да преодолеем тази ситуация? Вижте начини да се справите със страха на детето!

1. Не плашете детето излишно. Сега ще те дам на Торбалан или Ще те оставя на улицата сам и да те вземе, който иска може сериозно да разтревожат малкото човече. Нека то знае, че каквато и беля да сътвори, семейството е неговата крепост.

2. Попитайте директно какво го притеснява и заедно се изправете пред страха на детето. В коридора е тъмно и затова е страшно. Нека заедно да отидем и да проверим, че там няма никого - това е добър подход. Страшното изглежда по-малко страшно, когато до теб е мама.

Страха на дете

3. Уважавайте страха на детето. Не игнорирайте сигналите, които наследникът ви дава. Репликата Спри да се страхуваш не работи изобщо. Изслушайте с внимание и разбиране защо и от какво е породен той. Само така ще откриете начини да се справите със страха на детето.

4. Насърчавайте смелото поведение. Всяка малка стъпка, която детето прави, за справяне със страха си, трябва да бъде оценена. Подкрепата, демонстрирана от всички членове на семейството, ще го насърчи да продължава в правилната посока.

5. Не се подигравайте, не иронизирайте и не игнорирайте страховете. Възрастните също имат своите страхове, просто се научават да се борят с тях или да не говорят изобщо за притесненията си. При по-малките нещата стоят по същия начин и всяка необмислена реакция от страна на родител би задълбочила подобни психологични проблеми. В никакъв случай не неглижирайте сигналите на страх – дори и да не сподели с вас, страхът си личи – детето се затваря в себе си, престава да разкрива емоциите си, избягва определени теми или хора. В по-крайна фаза може да се стигне дори до заекване, тикове или нощно напикаване.

Страха на дете

6. Обърнете се към специалист. Ако виждате, че въпреки положените усилия малкото човече продължава да изпитва страх, обърнете се към педиатър и психолог. Под формата на игра и с помощта на рисунки той ще може да избере най-правилния подход за излизане от ситуацията.

Най-верният съюзник в борбата със страховете е любовта. Не се страхувайте да я демонстрирате към детето си всяка секунда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти