ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Дебелите майки рискуват деца с болни сърца

Дебелите майки рискуват деца с болни сърца

Бременни жени

Ако ненавиждате кантара заради цифрата, която отчита и планирате да ставате майка, се взимайте в ръце и започвайте да отслабвате! Затлъстелите жени рискуват да дадат живот на деца с вродени сърдечни дефекти.

Такива са заключенията на специално изследване на Националния институт за детско здраве и човешко развитие в САЩ.

Мама и бебе

Всички жени, родили в щата Ню Йорк в периода 1 януари 1993 - 31 декември 2003 година, са попаднали в проучването.

Резултатите показали, че бебетата, които се раждат от силно затлъстелите майки, носят по-голям риск да имат проблеми със сърцето, отколкото децата на майки с нормално или леко наднормено тегло.

"И поради други причини не е здравословно жената да е затлъстяла в навлизането на бременност, но това е още една в дългия списък. При това е доста сериозна.

Колкото по-затлъстяла е майката преди да забременее, толкова по-голям е рискът да даде живот на бебе с вродени сърдечни проблеми", казва един от авторите на изследването д-р Джеймс Милс.

Упражнения за бременни

Преди да стигнат до своя извод, специалистите изследвали 7 000 случая на бебета с вроден дефект. Изчислен бил и индекса на телесната маса на майките.

Тези от тях, които преди забременяване са имали индекс 30-39, 9 (умерено затлъстелите), носят 11% завишен риск да родят дете със сърдечен дефект.

Тройно се увеличава рискът при силно затлъстелите майки с индекс над 40 - 33%.

Свалянето на свръхтеглото може да подобри шансовете за избягване на раждане на дете с увредено сърце, смята доктор Милс.

Като цяло той и екипът му агитират дамите, които смятат в следващите години да стават майка, просто да се погрижат за формата си, за да предпазят децата си от сърдечни проблеми.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати