Защо лекарите забраняват меки сирена и колбаси при бременни

Сирене при бременност

Бременността е един от най-важните и чувствителни периоди в живота на жената. Ето защо храненето при бременност е много важно. Очаква се бъдещите майки да обърнат сериозно внимание на това, което ядат, и да избягват забранени храни при бременност, за да не навредят на плода. Но защо лекарите забраняват меки сирена и колбаси при бременни?

Лекарите категорично забраняват на бременните консумацията на меки сирена и колбаси, заради по-високия риск от развитие на инфекции. Медиците обясняват това с хормоналните промени в тялото на жените, които всъщност могат да доведат до нисък имунитет.

Сред забранените храни при бременност са меките сирена, като бри, камембер и др. Също така трябва да се избягва меко синьо сирене, като например датски синьо сирене или горгонзола. Те са с благородна плесен и могат да съдържат листерия - вид бактерия, която може да навреди на бебето.

Въпреки че инфекцията с листериоза е рядка, важно е да се вземат специални предпазни мерки по време на бременност, защото дори лека форма на заболяването при бременна жена може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или тежки заболявания при новороденото. Препоръчително е при симптоми, подобни на грипа, като треска, умора, болки в мускулите и ставите, и главоболие, незабавно да се потърси медицинска помощ.

За сметка на това бъдещите майки могат да си похапват твърди сирена като чедър, пармезан, дори ако са направени от непастьоризирано мляко. Твърдите сирена не съдържат толкова вода, колкото меките сирена, така че е по-малко вероятно бактериите да растат в тях. За да са спокойни за здравето си, бременните трябва да ядат сирена, произведени от пастьоризирано мляко.

Освен меки сирена при бременност лекарите съветват да се избягват и всички видове пастети, включително зеленчуковите, тъй като те също могат да съдържат бактерията листерия. Забранени храни при бременност са и деликатесните меса и нетрайните колбаси, като салами, кренвирши, наденици и други. Тъй като са направени от сурово месо и не са преминали през консервиране е много вероятно да съдържат бактериите листерия или кампилобактер.

Хранене при бременност

Това важи с пълна сила за всички меса, които не са преминали термична обработка. При консумацията им не е изключено да се появят инфекции като токсоплазмоза или трихинелоза – опасни заболявания, които нанасят тежки поражения върху плода в утробата.

Бременните жени трябва да забравят и за домашни колбаси и дивечовото месо, ако не знаят дали не са изследвани.

Бъдещите майки обаче могат да си хапват колбаси, преминали през термична обработка или консервиране, които са пакетирани. Ако все пак сте почитателка на колбасите, за всеки случай ги печете, тъй като всяка температура над 80 градуса убива бактериите за няколко минути. Можете да намалите риска от паразити в колбасите и чрез замразяване, преди да ги ядете. Замразяването убива повечето паразити и прави месото по-безопасно за ядене.

Бактерии и паразити могат да съдържат сушито и морските дарове, тъй като на практика те също са вид сурови меса. Ако сте бременна, избягвайте консумацията на недопържените или рохки яйца, черен дроб и карантия, непастьоризирано мляко, някои видове риба, като акула, риба меч и кралска скумрия, добавки с витамин А и фъстъци. За да се избегнат инфекции, много внимателно трябва да се отнасяйте и към миенето на плодовете и зеленчуците, които похапвате. В противен случай рискувате да се заразите с токсоплазмоза, която може да увреди бебето ви. И не на последно място е важно да кажем, че всяка бъдеща майка трябва да е особено отговорна по отношение на собственото си здраве и това на плода в утробата ѝ. За целта през деветте месеца на бременността си тя трябва да откаже пушенето и употребата на алкохол. Вредите от кофеин също са известни, затова трябва да се внимава с кафето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати