За и против записването на децата на бойни изкуства

Каратето е бойно изкуство, което може да се практикува от деца

Неоспорима истина е, че спортът е здраве. А всеки родител иска детето му да е здраво, дисциплинирано и активно. Идва обаче въпросът кой точно спорт е най-подходящ за вашето дете? Опциите за избор са много - плуване, футбол, тенис, волейбол, карате, джудо или някакъв друг боен спорт.

Бойните изкуства за деца са нещо, което всеки родител трябва добре да обмисли. В тази статия ще ви помогнем да разберете ползите и вредите от бойните изкуства за деца, за да можете да вземете информирано решение.

При всички случаи обаче, обучението по бойни изкуства е повече от полезен начин да ангажирате свободното време на малчуганите и да ги отдалечите от електронните устройства и игри.

Ползи от бойните изкуства

Насърчават самодисциплината

Един от основните принципи на бойните изкуства е абсолютният фокус върху самодисциплината. Днешните деца толкова са свикнали да получават незабавно удовлетворение, че уроците за самоконтрола и дисциплината не винаги са лесни. Обучението по бойни изкуства обаче непрекъснато ги учи колко е важна самодисциплината, уважението към другия и самоконтролът. В допълнение, то предлага ценни уроци за фокус, смирение и упоритост.

Правят децата по-активни и ангажирани

Децата, които не винаги се радват на силна социална среда, могат по-лесно да намерят нови приятели, когато се намират в стая, пълна с връстници, които споделят общ интерес. Тренировките ангажират децата, като ги обединяват, за да изградят нови контакти и трайни умения като работа в екип, умения за слушане и други. Тези нови умения помагат на детето да се ориентира към академичните и социалните аспекти на училището, влияят на поведението му у дома и имат значение за цялостното му развитие.

Развиват физическата активност

Бойни изкуства за деца

Бойните изкуства за деца са спорт като всеки друг. Записването на детето във физически изискващо развлечение не само стопира заседналия начин на живот, но и го ангажира с приятна дейност, която го вдъхновява да се движи и да е здраво. Освен това децата развиват сила и усвояват нови техники за подобряване на издръжливостта, гъвкавост, баланс, съсредоточеност и бързина. Бойните спортове също са много подходящи за изразходване на излишната енергия на детето и подобряване на концентрацията му.

Учат на постоянство и повишават мотивацията

Системата с цветни колани означава степен на умение на трениращия. Това позволява на ученика да се научи да оценява краткосрочните и дългосрочните цели в преследването на черен колан. Той учи процеса на определяне на цели и набляга на формулата за успех, която изисква време, постоянност и усилия. Когато детето се стреми към всеки нов колан, то учи ценни уроци, как да постигне целите си и как да преодолее пречките, които неизбежно ще срещне по пътя си. Това обучение има допълнителни ползи и в живота.

Развиват повишено самоуважение и самочувствие

Нивото на самочувствие на вашето дете ще получи тласък всеки път, когато овладее нов ход или спечели нов колан. Децата, които се борят с ниско самочувствие, или които действат негативно, за да получат внимание, обикновено ще станат по-уверени, докато обучението по бойни изкуства прогресира и те ще бъдат възнаградени за положително поведение и постижения. Практикуването на бойните изкуства може да помогне на детето да повиши самочувствието си и в училище и да го мотивира в реализацията на ежедневните дейности.

Насърчават ненасилственото разрешаване на конфликти

Децата, занимаващи се с боен спорт, се учат от малки да сдържат агресията и да уважават другите. Бойните изкуства насърчават много форми на алтернативни методи за избягване на конфликти, които не изискват насилие. След като детето придобива уважение към себе си и увереност в способностите си, то много по-лесно контролира агресията и предприема мирен, ненасилствен отговор на конфликта. Добрият боец не се хвали с уменията си, нито ги използва за отмъщение. Той практикува бойното изкуство като спорт, а в краен случай го използва като средство за самозащита, но само във време на беда.

Вреди от бойните изкуства за деца

Има и някои минуси от бойните изкуства за децата

Като цяло, не можете да се говори за някакви сериозни вреди от бойните изкуства за децата. Но, да, като при всяко нещо, дори и в бойните изкуства за деца, съществуват известни минуси.

По-голям риск от наранявания

Един от недостатъците, които човек може да изпита в обучението по бойни изкуства, е физическата болка. Някои от техниките, които участват в обучението по бойни спортове, като таекуондо, могат да подлагат практикуващите на травми. Въпреки това, за да се предотвратят наранявания, инструкторите напътстват децата, като ги съветват как правилно да изпълняват техниките и да избегнат болката.

Фалшива представа за идеята за сигурност

Сред недостатъците на бойните спортове е, че децата са склонни да получат фалшива представа за идеята за сигурност. Това означава, че те стават прекалено самонадеяни, просто защото знаят как да удрят професионално. Може да откриете, че в някои случаи децата с тези умения са склонни да нападат другите, защото знаят, че могат да ги победят. Ето защо, колкото и бойните изкуства да са добра алтернатива за децата, ако не са добре контролирани, те могат да се превърнат в проблем за обществото.

Както сами се уверихте, има определено много повече ползи от обучението по бойни изкуства, отколкото вреди. Но, не прибързвайте да взимате самостоятелни решения. Уверете се, че детето ви ще ходи на тренировки по своя воля, а не по ваше настояване. Защото в противен начин нещата се обезсмислят. Също така е добре да разучите предварително точно кой вид бойно изкуство ще пасва най-добре на характера на детето ви.

Съществува разнообразие от дисциплини, между които да избирате - картате, джиу-джицу, таекуондо, джудо, кунг-фу. Ангажирането в различни стилове на бойните изкуства ще развие вашият малък воин по различен начин. А с избирането на правилните тренировки при правилния инструктор, може би следващият Брус Лий или Джет Ли, ще е точно във вашето семейство?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати