ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да отучим котката да се качва на масата

Как да отучим котката да се качва на масата

Важно е да отучите котката да се качва на масата
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Практичен аксесоар за вашия дом:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Котките са изкусни катерачи. Те имат силни мускули на гърба и на задните си крайници, което им дава сила да скачат хоризонтално или вертикално. Нормално е котките да скачат и да се изкачват на високи места, докато изследват околната среда. Те имат остри, дълготрайни (разгъваеми) нокти, които служат като полезни средства за катерене.

Котките се качват на масата и се катерят по високите мебели по няколко причини. Търсят високи точки, като плотове и рафтове, за да изследват своята територия. Също така гардеробите са любими места, на които се крият от други домашни любимци или от нещо, което ги плаши. Масите често осигуряват топли и слънчеви места за дрямка. Котките могат да се научат да патрулират по плотовете и масите в търсене на вкусни парченца храна, които забравяме да приберем.

На първо място, знайте, че котките обичат да се катерят и не се стремете да ги отучите изцяло от този навик, а само от качването на масата.

Също така вечно гладните котки, които изследват кухненските плотове и масата за лакомства, могат да бъдат по-лесни за обезкуражаване, ако получават повече котешка храна. Храненето на котката трябва да става няколко няколко пъти на ден, но им давайте по-малки порции. Ако не отглеждате котка с наднормено тегло, ѝ осигурете постоянен достъп до храна.

Не забравяйте да приберете всички човешки храни, така че вашата котка да не бъде възнаградена с някое неочаквано лакомство, когато отново реши да се качи на масата.

Можете да разубедите котката си да влиза в забранени зони, като ѝ заложите капани. Например поставете пластмасови капачки, стиропорени парчета или други предмети на ръба на масата или плота. Стремете се да намерите такива предмети, които няма да наранят котката, но ще издадат неприятен шум, когато бъдат бутнати. Котката ще се стресне от шума и няма да повтори тези си действия.

Играйте си повече с котката, за да не изпитва желание да се качва на масата

Също така можете да поставите на масата или плота обелки от мандарини или портокали, за да отучите котката да се качва на масата. Цитрусовите плодове дразнят котките и те се стремят да ги избягват. Можете да напръскате плоскостите с цитрусов екстракт. Сварете за десет минути във вода обелки от цитрусови плодове. След това поставете течността в бутилка с пулверизатор и напръскайте плоскостите, от които искате котката ви да стои надалеч.

Играйте повече с любимеца си. Това им привлича вниманието за по-дълго време и също така помага да изразходват енергията си, което им намалява желанието за правене на бели.

Котките обикновено не реагират добре на наказанието, затова избягвайте да правите това. Животните се плашат и не правят връзката между поведението си и санкциите. Физическото и вербалното наказание често причиняват стрес при котките или провокират котешка агресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest