ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети при избора на ютия

Съвети при избора на ютия

Съвети при избора на ютия

Ютията е неизменен спътник на добрия външен вид. Тя допринася за спретнатата визия, която прави добро първо впечатление. Ютията е и един от уредите, които сменяме най-често. Как да изберете следващата? На какво трябва да обърнете внимание при избора на ютия, която тепърва ще се грижи за отличния вид на дрехите ви.

Обърнете внимание на покритието

Разбира се, че гладещата повърхност е най-важна. Тя до голяма степен влияе върху цената, потреблението на тока и самото изглаждане на дрехите. Може да бъде с тефлоново покритие, което защитава тъканите от залепване. Алуминиевите плочи правят самия уред по-лек и удобен за употреба. Керамичните плочи, пък, са изключително лесни за поддръжка. Имат висока мощност, което увеличава тежестта им. При избора на ютия обърнете внимание, дали моделът, на който сте се спрели има плочи от неръждаема стомана. С нея се изработват по-евтините уреди, при които рискът от залепване е доста голям.

Воден резервоар

Колкото по-голям е той, толкова по-добре. Стандартните резервоари за ютия са с капацитет 200 до 250 мл вода. Има уреди, чиято вместимост е около 350-400 мл. Задължително обърнете внимание дали ютията, която сте избрали, има антиваровикова игла, която предпазва уреда от варовик, образуващ се от чешмяната вода. Ако не разполага с такава, използвайте дестилирана или преварена вода, макар че е по-добре да си вземете модел с игла, отколкото да губите време за подготовка на водата.

Пара или струя

Трябва да решите дали искате ютията да изстрелва струи вода, или такава под формата на пара. Последната се ползва за по-лесно гладене на по-упорити гънки. Има модели, които могат да разпръскват пара вертикално, изглаждайки дрехите, още когато са на закачалка. Тя е изключително предпочитана и практичка, тъй като с нея може да почистите и праха от дрехите.

Други

Какви други екстри трябва да разглеждате при избора на ютия? Дръжка, дължина на кабела, тежест, светлини и т.н. Съобразете ги с мястото, отредено за гладене, с времето, което можете да отделите за това, с разположението на контактите дори. Вземете уредът, който се доближава до общата ви представа за перфектната ютия най-много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати