Практични съвети за премахване на упорити петна

Пране на упорити петна

Петната на дрехите, мебелите и килима са дефиницията на разочарованието. Но преди да изхвърлите блузата, върху която случайно сте разлели червено вино, или да се изхвърлите хубави дънки на вашето дете поради петна от трева, опитайте някои от тези полезни съвети.

Най-важният аспект за успешното премахване на упорити петна е третиране възможно най-скоро. Колкото по-скоро можете да накиснете или предварително третирате петно, толкова по-добри са шансовете ви да го отстраните. Вижте в следващите редове съвети за премахване на петна от вино и други упорити субстанции.

Премахване на петна от трева

1. Нанесете перилен препарат директно върху петна от трева, след което разтрийте тъканта.

2. Без измиване на перилния препарат, изперете впоследствие дрехата с други дрехи, както обикновено.

3. Използвайте разреден с вода бял оцет, за да премахнете петната от трева. (Съвет: първо проверете за устойчивост на оцветяването. Нанесете горещ оцет върху незабележимата част на дрехата с памучен тампон и го оставете да престои една до три минути, преди да избършете с хартиена кърпа в зоната. Ако дрехата е цветна и не избледнее третираното с оцет място, можете да продължите да я третирате с оцет.)

4. Друг вариант е да натопите чист парцал във водка и с мокрото място да търкате оцветената в зелено част от дрехата.

Премахване на петна от червено вино

Пране на петна от вино

1. Покрийте петната от червено вино с шепа сол. Солта трябва да започне да абсорбира цвета, превръщайки го в розов.

2. Накиснете дрехата в студена вода с ензимен перилен препарат и го оставете да се накисва през нощта.

3. Ако не можете да се приберете вкъщи, за да миете дрехата си веднага, опитайте се да я третирате с препарат за отстраняване на петна.

4. Друг вариант е използването на прясно мляко - разстелете изцапаното място от дрехата в подходящ съд и полейте прясно мляко върху петното. Изчакайте около час и изплакнете.

Премахване на петна от шоколад

1. Отстранете излишния шоколад от дрехата.

2. Предварително третирайте петното чрез изливане на течност за отстраняване на петна директно върху петното. Използвайте четка за зъби с мека четка, за да разпръснете почистващия препарат във влакната на дрехата или леко разтрийте тъканта заедно. Нека поседи така за пет до десет минути.

3. Без да се изплаква препарата, изперете с обичайния цикъл, на най-горещата посочена температура на измиване.

Премахване на петна от кръв

1. За премахване на петна от кръв, накиснете в студена вода, внимателно разтрийте мястото с пръстите си. В зависимост от размера на петното, може да се наложи да смените водата, тъй като тя започва да става розова от кръвта, излизаща от дрехите.

2. Изплакнете, попийте и накиснете в студена вода. Използвайте препарат за отстраняване на петна и го оставете да поседи преди измиване.

Премахване на петна от мастило

Отстраняване на упорити петна от мастило

Най-известното лекарство за премахване на упорити петна от мастило трябва да бъде лак за коса! Поставете хартиена кърпа под петното и напръскайте мастилото, докато покриете добре. Оставете го да попие за няколко секунди, след което попийте петната с друга чиста кърпа. Повторете този процес, докато изчезне и се измие с ензимен детергент.

С масло пък можете да почистите петна от мастило върху пластмаса - надраскана кукла с химикал.

Друг вариант за премахване на петна от мастило е ползването на царевично брашно - в съд изсипваме царевичното брашно и добавяме малко прясно мляко. Разбъркваме, докато не получим мека паста. После нанасяме пастата върху мастиленот петно и го оставяме да изсъхне. Когато вече се получи коричка с помощта на прахосмукачка почистваме и изсмукваме пастата от нишесте и прясно мляко.

Премахване на дъвка

1. Тествайте за устойчивост на цвета. Нанесете горещ оцет върху незабележимата част на дрехата с памучен тампон и го оставете да престои една до три минути, преди да поставите хартиена кърпа в зоната. Ако на кърпата не се отдели никакъв цвят, дрехата е цветна и можете да продължите да я третирате с оцет.

2. Накиснете дрехата в горещ оцет за една до три минути.

3. Внимателно отстранете размекващата се дъвка и повторете стъпка 1 до пълното отстраняване на дъвката.

4. Измийте по обичайния цикъл, на най-горещата посочена температура на измиване.

Премахване на петна от кал

Премахване на петна от кал

1. Оставете калта да изсъхне и почистете колкото се може повече. Използвайки лек препарат и малко вода, разтрийте тъканта, за да създадете пяна. След изплакване, ако има останали петна, използвайте една част бял оцет и една част вода за отстраняване и завършете с измиване с ензимен детергент.

2. За предмети, които не могат да влязат в пералнята, оставете да изсъхнат и почистете колкото се може повече кал. Използвайте една супена лъжица течен препарат за миене на съдове и чаша вода, за да работите върху петното. Изплакнете със студена вода.

Ако е възможно, изплакнете незабавно с хладка вода. Внимателно разтривайте сапуна на съдовете върху зоната, за да го разсеете, след което изплакнете с вода. Повторете, ако е необходимо.

3. Внимателно нанесете и разтрийте течния препарат за пране. Покрийте оцветената зона и я оставете да престои няколко минути.

4. Без да се изплаква препаратът, измийте с обичайния цикъл, на най-горещата посочена температура на измиване.

Премахване на петна от плодов сок

1. Изплакнете дрехата в студена вода, за да разредите петното.

2. Налейте перилен препарат директно върху соковото петно. Уверете се, че сте го покрили изцяло и оставете да стои 20 минути.

3. Без да се изплаквате препаратът, измийте с обичайния цикъл, на най-горещата посочена температура на измиване.

Премахване на петна от кафе

1. Изплакнете със студената вода през петното от кафе. Налейте течен препарат върху петната, изтъркайте внимателно тъканта или използвайте мека четка за зъби, за да подпомогнете работата на детергента във влакната на дрехата. Оставете го да престои няколко минути.

2. Без да се изплаква препаратът, измийте с обичайния цикъл, на най-горещата посочена температура на измиване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати