Гладенето – няколко важни причини защо да не си го спестяваме

Гладенето на дрехи има много ползи

В забързаното ежедневие, засипани от ангажименти и изкушения за свободното време, всички гледаме да си спестим някое и друго злободневно задължение, и когато е възможно – да го поверим на специализиран уред.

Пералня, миална машина, сушилня за дрехи, хлебопекарна, програмируеми съдове за готвене, почистващи роботи - отдавна са неизменна част от домакинството, и ни осигуряват повече време за себе си и за хората и нещата, които наистина обичаме.

Но гладенето на дрехи, ах, гладенето! Колкото и осъвременена да е ютията ни, в каквито и екстри да инвестираме, човешкото участие и времето за гладене няма как да бъдат избегнати.

И въпреки че на пазара има изобилие от модерни, високотехнологични тъкани, които не се мачкат, причини да не си спестяваме гладенето и да не се боим да посягаме към трудните за гладене материи има. И нека си ги припомним:

- Високата температура по време на гладене унищожава бактериите, вируси, гъбички, плесени, акари, също така и някои алергени. През различните сезони покриваме с дрехи от 30 до 90% от тялото си, така че е изключително важно до какво се докосва кожата ни. Особено когато става дума за бебета, деца, бременни жени, хора с хронични заболявания или нисък имунитет;

- Най-трудно се гладят всъщност най-естествените, съответно и най-полезни за тялото и здравето ни материи. Лен, чист памук, коприна, кашмир – едва ли има нужда да се изброяват предимствата им спрямо изкуствените платове. Да избираме дрехи от естествени материали е ценен подарък, който можем да направим на тялото си, и за който то ще ни се отблагодари;

Изгладените дрехи изглеждат освежени

- Гладенето е полезно за тъканите. По време на пране нишките, от които са изтъкани или изплатени платовете, се нагъват, разместват и деформират. Полезно е гладенето с пара, тъй като възстановява първоначалното им състояние, подрежда ги наново, образно казано. И така се възстановява функционалността на дрехата и се удължава животът ѝ;

- Не на последно място е естетиката. Една добре изгладена дреха винаги прави по-добро впечатление от намачканата. Дори когато в течение на деня се образуват гънки от движение, сядане, и т.н., няма как да се сбърка една изгладена, и намачкана през деня дреха, и такава, която не е гладена изобщо;

- Гладенето на дрехите предполага и грижливо подреждане след това – сгънати или на закачалки, добре подредените дрехи са много по-лесни за избор и комбиниране. Особено ако си създадем навици да ги подреждаме по някакъв признак – цвят, форма, предназначение, и т.н..

Ако не сме успели да ви убедим в ползите от гладенето, направете си експеримент – вземете две подобни дрехи, може и най-обикновени тениски. Едната изгладете, а другата – не. Допрете ги до кожата си, помиришете ги, докоснете ги, и… преценете сами.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати