Как се откачат хоризонтални щори?

Откачването на щори не е толкова трудно

Когато правите ремонт на жилището си, нанасяте се в нов дом или пък искате да смените обзавеждането в старото си жилище, се сблъсквате с въпроса дали да сложите завеси на прозорците си.

Искате хем да функционално, хем естетически издържано. От една страна пердетата придават повече уют на жилището ви, лесно се поставят, откачват и перат. Но от друга страна щорите подобряват енергийната ефективност на жилището ви и му придават приятен интериор.

Решавате да се спрете на хоризонталните щори, викате специалисти да ги окачат и всичко ви изглежда супер. Но времето минава и щорите започват да придобиват вече мърляв вид. Налага се да ги измиете, а за да стане това качествено, се налага да ги откачите. Тук нещата стоят малко по-сложно. Не е като да свалите пердетата или завесите и да ги пъхнете в пералнята. Това всеки знае как става.

За да откачите хоризонталните щори, се иска малко поназнайване, както казват възрастните хора. Затова тук ще разгледаме как се случва самото откачване на хоризонтални щори.

Най-общо казано има два вида хоризонтални щори - стандартни и лукс. Ще оставим настрана 3-тия вид, който е с тесни ламели, тъй като поради високата си цена е истинска рядкост.

От своя страна щорите имат 3 вида окачвачи - окачвач - лукс, окачвач с пластмасови капачки и метален окачвач.

Откачването на щорите, които са с лукс окачвач, става чрез завъртане на лостчето, което се намира в горния край на щората. Както виждате, нищо толкова сложно, стига да знаете как да процедирате.

За да почистите добре щорите си, трябва да ги откачите

Щорите, чийто окачвач е с пластмасови капачки, също се откачват лесно - капачката просто се издърпва наляво или надясно и щорите се освобождават от пластмасовите скоби. Щорите се изваждат и са готови за почистване.

Щорите с метален окачвач се срещат най-масово, тъй като цената им е много ниска, което от своя страна автоматично ги превръща в привлекателен продукт за клиентите. Откачването става след разтваряне на щората, която се откача от кукичките, държащи я към металния окачвач.

Както виждате, след като сте запознати с механизма на откачване на хоризонталните щори, няма да се налага да търсите чужда помощ и лесно бихте се справили и сами с тази на пръв поглед трудна задача.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати