ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Домашно счетоводство - първи стъпки и съвети

Домашно счетоводство - първи стъпки и съвети

KarolinaKarlKarolinaKarl
Новак
2
Водете си дневник на домашното счетоводство
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Независимо дали сте от хората, които разполагат с достатъчно финанси, или се чудите как да изкарате дните до заплата, това, от което се нуждаете, е домашно счетоводство. В началото може да ви се струва трудоемко и безсмислено да описвате всичките си разходи, но само след един-два месеца ще се убедите, че си е заслужавало усилията. С добър анализ на разходите от предходния месец, и предвидливо планиране за следващия, и от най-оскъдния бюджет могат да се спестят пари.

Но какви са първите стъпки, и как да се справят хората, които никога не са се занимавали с нещо подобно?

Програми за домашно счетоводство

Едно възможно решение е, да изтеглите готово приложение от интернет, предлагат се десетки, и можете да изберете точно това, което е най-подходящо за вас. Недостатък е, че повечето са на английски език.

Можете да разгледате готови таблици, които различни хора са измислили, тествали, и споделят любезно в личните си блогове за безплатно ползване. Недостатък – повечето са или строго персонализирани, или прекалено подробни и включват много опции, които няма да използвате.

Най-лесното решение – обикновена електронна таблица в Ексел или подобна програма. Предимства: в зависимост от вашите конкретни нужди, можете да променяте таблицата в движение, да я разширявате и развивате така, както ви е удобно.

Описване на всички разходи

Домашното счетоводство ще ви накара да пазарувате по-внимателно

В началото, за да придобиете цялостно впечатление за начина, по който харчите парите си, трябва да описвате абсолютно всички разходи, които правите, буквално до последната стотинка. За целта ще се наложи чинно да прибирате всичките касови бележки, които досега машинално сте изхвърляли.

Ако пазарувате от пазари и частни лица, които не издават касови бележки, добре е да си запишете някъде платената сума веднага след плащането ѝ. В противен случай рискувате да я забравите. Добре е да записвате и сумите, които давате на ръка (джобни на децата, заем на приятел, помощ на родители).

Ако използвате електронно банкиране, и предпочитате да се разплащате безкасово, нещата стават доста по-лесни, защото можете да проследите разходите си директно на сайта на обслужващата ви банка.

Кога да описване разходите

От личен опит: най-добре е в началото да описвате разходите си ежедневно. Така ще си създадете навик, а и като отделяте дневно по десет минути не е толкова досадно, както да отделите през уикенда час и половина.

С времето и рутината, дневните описи ще ви отнемат по не повече от пет минути. След като старателно сте въвеждали разходите в продължение на един месец, идва времето за подробния преглед и анализ. Ще откриете, че сте дали една немалка сума за много дребни покупки, които далеч не са били необходими, и лесно могат да бъдат ограничени.

Не е без значение и как

Домашното счетоводство ще ви помогне да премислите финансите си

Разделете разходите си по видове, за да водите ефективно домашно счетоводство. На първо място са постоянните/ежемесечни разходи – тук влизат наеми, кредити, комунални услуги, абонаменти. В отделно перо поставете периодичните разходи, които се начисляват на по-големи периоди – данъци, винетки, застраховки.

След това идват съответно раздел Битова химия и козметика, Облекло и обувки, Храна и напитки. Всичко останало зависи от конкретните нужди на вашето домакинство – разходи по домашни любимци, разходи във връзка с хронични заболявания, разходи за хоби, за културни мероприятия, курсове, спорт, йога и т.н. Защо е важно разходите ви да са класифицирани по пера? Това ще ви помогне при анализа и планирането на семейното счетоводство.

След като направите тези първи стъпки в домашното счетоводство, много отговори на въпроси и възможни решения за оптимизиране на разходите ще откриете и сами. Необходимо ви е само малко време и постоянство.

Няма какво да се лъжем - всички сме наясно, че стандартният съвет - Когато парите не стигат, трябва да се работи по увеличаване на приходите, не по намаляване на разходите, невинаги може да бъде приложен, или най-малкото - не зависи само от нас.

Докато оптимизирането на разходите и подобряването на финансовата дисциплина е изцяло в наша власт, и при това може да се направи интелигентно и с финес, така че не само да не влоши, но дори напротив - да подобри качеството ни на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest