ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Когато котката умира

Когато котката умира

Умиращата котка е летаргична и неподвижна
LED проектор звезди
Практичен аксесоар за вашия дом:
LED проектор звезди
26.20 лв.
Виж ››

Познаването на признаците, че котката ви умира, може да ви помогне да направите остатъка от живота на вашия болен или по-възрастен домашен любимец по-удобен, както и по-добре да се подготвите за мъката, която ще ви сполети след смъртта му. Познаването им също така е съществена част от грижата за котката.

В зависимост от възрастта и това, което прави, сърцето на котката бие от 140 до 220 удара в минута. Тъй като то отслабва и животното е по-близо до смъртта, сърдечната честота пада драстично само до част от нормалната скорост. Близо до края има по-дълги паузи между всеки ритъм и моделът става много нередовен, докато сърцето спре.

Честотата на дишане също намалява. Здравата котка прави по около 30 вдишвания в минута. Тъй като сърцето отслабва, вече не е в състояние ефективно да изпомпва белите дробове. Това означава, че в кръвния поток има по-малко кислород. Първоначално вашата котка ще изпита бързо, затруднено дишане, но с настъпването на по-нататъшна органна недостатъчност, дишането отслабва и се забавя. В края на краищата вдишванията са все по-малко и по-раздалечени едно от друго, докато животното най-накрая е твърде слабо и спре да диша напълно.

Тъй като органите на котката започват да се провалят, тялото също се охлажда, особено крайниците. Котката обикновено се чувства по-топла на допир, защото средната им температура е по-висока от тази на човек. Ако можете да почувствате котката си по-студена на допир, това със сигурност означава, че телесната ѝ температура е намаляла.

Не е необичайно котките да преминават през периоди, в които няма да ядат, когато имат продължително котешко заболяване. Въпреки това, почти всички котки не ядат и пият, когато смъртта предстои. Котката ще започне да изглежда отслабнала поради липса на хранене. Липсата на течности води до дехидратация. Произхождащ от това симптом е отпускане на кожата около очите и постоянна летаргия при котките.

Когато котката умира, спира да се грижи за външния си вид

При няколко вида котешки заболявания токсините започват да се натрупват в кръвния поток. Телесната миризма и дъхът на котката стават неприятни. Органната недостатъчност може да попречи на котката да посещава своята котешка тоалетна и животното да започне да се изпуска на място.

Гледането как котката ви умира може да бъде изключително травмиращ процес. Разбирането на признаците, че котката умира, може да ви помогне да вземате решение кое е най-добро за вашия домашен любимец, а не за вашите емоции. Помислите да говорите с вашия ветеринар за евтаназията. Това може да бъде по-хуманният избор в случаите, когато има значителна болка и страдание.

Естествено е да изпитате дълбоки чувства на загуба след смъртта на котката, така че не забравяйте да си дадете достатъчно време, за да скърбите. Някой ден скръбта ще се облекчи и може да решите, че е време да доведете нова котка в живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати