Собствениците на куче са по-щастливи от тези на котки

Собственици на кучета

Хората казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. Според ново проучване тези мнения са прави.

Специфично обществено проучване, направено от социална изследователска организация Ен О Ар Си в Университета в Чикаго, установи, че 36% от собствениците на кучета са много щастливи в сравнение със само 18% от собствениците на котки.

Разбира се, отглеждането на куче може да не е единственото нещо, което допринася за нивото на щастие на човека, обясняват социолозите.

Например констатациите на проучването показват, че собствениците на кучета са по-склонни да сключат брак и да имат собствени домове, отколкото собствениците на котки. Именно такива фактори допринасят за удовлетворението от живота.

Проучването е проведено между април и ноември 2018-та година. В него участвали повече от 5000 човека от различен пол, етнос, социално положение и години.

Това не е първото изследване на организацията, което да разгледа ползите от кучетата или котките. И в предишни техни трудове експертите са доказвали, че кучето е по-добрият домашен любимец.

Неотдавнашно тяхно проучване сред 2 000 възрастни установи, че собствениците на кучета се движат средно с 900 километра повече в годината. Те са по-слаби, но също така при тях се забелязват подобрени нива на психично здраве и намалени нива на стрес.

Стопаните на котки имат по-ниско кръвно налягане

Собствениците на котки все още не трябва да се отчайват. Разбира се, вашият пухкав любимец може да ви игнорира, когато изричате името му, защото избира да не признава вашето съществуване. Но предишните изследвания са изтъквали умствените и физически ползи от притежаването на домашен любимец като цяло. Да, на всеки домашен любимец.

Едно проучване на 1000 собственици на кучета и котки на възраст над 55 години от миналата година установи, че собствениците на домашни любимци са по-склонни да бъдат удовлетворени в кариерата си, докато почти половината от анкетираните казват, че никога не са се чувствали самотни благодарение на домашния си любимец.

Други изследвания твърдят, че притежаването на домашен любимец може да доведе до подобряване на сърдечно-съдовата система и по-ниско кръвно налягане, докато самото свързване с домашен любимец води до облекчаване на депресия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати