За котките не е полезно да излизат навън?

скитаща котка

Всеобщо е разбирането, че всяко живо същество се нуждае от въздух и простор. А кое може да му ги даде в най-голяма степен? Това е външното пространство, което се асоциира с представата за широта и липса на ограничение.

Тъжно изглеждат всички домашни любимци, които гледат само през прозореца живота навън. Всички смятат, че не само кучетата, които са по-енергични, но и котките имат нужда да потичат и поиграят навън и ако бъдат затворени само у дома, те ще бъдат нещастни. Дали наистина е така?

Полезно ли е наистина за котките да скитат навън?

Според едно мащабно проучване, проведено от биолози от САЩ, за котките изобщо не е полезно да бъдат оставяни да скитат. Рисковете от зарази при скитащите котки е три пъти по-голям, отколкото при тези, които си стоят у дома. Данните не са случайни, извлечени са от проучвания, проведени в 16 страни по света, които после са систематизирани и обобщени.

Освен риск за собственото си здраве, скитащите котки носят риск от здравословни проблеми и за стопаните си. Изолирани са около 19 патогенни бактерии, които скитащата котка може да донесе на стопаните си.

Между тях са бактериите, причиняващи токсоплазмозата и токсокарозата. И двете са остро протичащи паразитни заболявания, които се предават чрез котките. Токсомлазмозата е особено опасна за плода на бременните жени.

котка навън

Проучването е направено и въз основа на географското положение. Изненадващо резултатът показва, че географското положение има значение.

Котките, които обитават по-високите географски ширини, носят по-висок риск от зарази, отколкото тези в тропичните области, където патогенните организми са повече. Препоръките на специалистите са хората да отглеждат котките в домовете си и да не ги пускат да скитат навън, за да опазят както тяхното, така и своето здраве.

Любопитен факт е, че в света има около 500 милиона домашни котки, което нарежда вида сред най-популярните домашни любимци. Продължителността на живота на домашните котки е неизмеримо по-дълъг в сравнение с този на бездомните.

Една от причините е във факта, че домашните любимци са защитени от паразити в семейната среда на хората. Затова отглеждането на котето само у дома няма да отнеме нищо от възможностите му за добър живот.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари