Съвети за по-чист дом

С някои съвети чистенето може да бъде забавно

Независимо дали нямате време или не сте любители на чистенето, понякога вкъщи настава истинска бъркотия и това не е никак приятно. Хаосът може да ви изтощи психически и да се отрази зле на здравословното ви състояние.

Хубаво е да поддържате дома си чист и подреден, за да не хабите нерви в търсенето на поредната изгубена вещ, която просто не знае къде сте сложили.

Ето защо, ви предлагаме няколко съвета за по-чист дом, в който ще ви бъде приятно да се прибирате и да обитавате.

1. Определете си ден за чистене – и го разделете в зависимост от нещата, които имате да чистите. Например 15 минути за бърсане на прах, 20 за прахосмукачка, 30 за разтребване и т.н. Така, движейки се стриктно по план, накрая ще почувствате огромно удовлетворение, че сте се справили точно на време и всичко вкъщи блести.

2. Забавлявайте се, докато чистите – купете си цветни ръкавици, добре ухаещи почистващи препарати, забавни кошове за боклук, готина метла и лопатка, схващате идеята. Така, чистенето ще се превърне в истинско приключение.

3. Отървете се от ненужните вещи – не се превръщайте във вехтошари. Изхвърлете, подарете, дарете онова, което не ви трябва. Отървете се от излишните неща. Домът е като живота - това, което не ви трябва, няма място там и нещата ще изглеждат по-добре без него.

4. Подреждайте вещите по местата им – покупките – в хладилника и в шкафа, дрехите – на закачалката, обувките – на рафта и т.н. Нека това стане ваш навик.

5. Изхвърляйте боклука всеки ден – така, той няма да се трупа и кошът винаги ще бъде по-чист, отколкото, ако е претъпкан с употребени опаковки.

За да чистете по-лесно, дръжте всичко в кутии

6. Използвайте етикети, надписи и отделни кутийки да сходните продукти – групирайте ги по вид, за да знаете къде да търсите, когато съответната вещ и потрябва. Това е един от най-практичните съвети за почистване.

7. Изберете си шкафче за всичко – или чекмедже. Нека там бъде всичко, което не принадлежи по другите места. Всякакви дреболийки, които в даден момент ще ви потрябват. Разбира се, нека те бъдат разделени в органайзери, кутии или по друг начин, отново сортирани по вид. Така ще знаете къде да погледнете и да откриете това, от което се нуждаете.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати