ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Мъжко или женско куче да си взема

Мъжко или женско куче да си взема

Женско куче
Самоизточващ се микрофибърен моп
Практичен аксесоар за вашия дом:
Самоизточващ се микрофибърен моп
51.00 лв.
Виж ››

Изборът на куче е свързан с много въпроси, на които трябва да се даде отговор, преди желаното животинче да стане част от семейството.

За любителите на кучета въпросите се въртят около породата, а после веднага идва на дневен ред и полът на бъдещия питомец. Мъжко или женско куче да си взема?

Преди да се реши това, нужно е да се знае предварително какви са основните отлики между двата пола. И да не се забравя, че всяко куче е индивидуалност със свои отличителни черти и характер, както е при хората.

Поведенчески разлики между мъжко и женско куче

Женски кучета

Женските представители на вида са с по-спокоен и уравновесен характер от мъжките. Създават по-малко проблеми, когато излизат на разходка. По-малко се бият помежду си. По-лесно приемат друго куче, ако вече в семейството има друг любимец от вида. Много са любвеобилни и се отнасят внимателно с малки деца. Съзряват по-бързо и са по-послушни.

Така че ако имате малки деца, ако често домашният любимец ще бъде извеждан от дете или човек, който трудно ще се справи с по-силно и упорито животно, женското куче е по-добрият избор. Женски пол е за предпочитане и ако вече има друго куче у дома, особено от дребните породи кучета. Ако жизненото пространство у дома не е особено голямо, женското куче е по-подходящо, защото е по-дребно от мъжкото.

Женските обаче имат и недостатъци. Най-сериозният е разгонването. То става два пъти годишно, но всяка пролет и есен дамата, която отглеждате в дома ще бъде обект на засилен интерес от всички кучета в района.

По отношение на обучението женските кучета също отстъпват на мъжките. Те по-лесно забравят това, което са научили, и затова е нужно повече време и търпение, за да бъдат обучени.

Мъжки кучета

Изберете куче спрямо характера си

Мъжкарите са по-улегнали като характер. Въпреки това те трудно понасят друго куче и това трябва да се има предвид, ако планът е мъжкото куче да не е единствен домашен любимец. Те са и извънредно независими и е необходима твърдост, за да не изземат функцията на единствен авторитет вкъщи от стопанина.

Трудностите при тях, както и при женските, е в периода на разгонване. Тогава стават неудържими и е възможно да избягат от къщи в преследване на женска, ако стопаните не са особено бдителни.

И при двата пола най-важно е отношението на стопанина към домашния любимец. Ако отглеждането на кучето става с любов, то я връща многократно повече, а привързаността му дома и хората, с които живее, е наистина голяма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest