За какво да помислиш преди осиновяването на коте!

Трябва да купувате котешка храна непрекъснато

При вида на пухкаво и малко животинче всеки от нас се разтапя от умиление. Почти всеки е минавал през фазата, в която копнее да осинови коте.

Въпреки това не всеки е състояние да бъде съвестен стопанин на домашен любимец. Да, отглеждането на котка може и да изглежда като детска игра, но всъщност върви ръка за ръка с много ангажименти.

В следващите редове ще видите за какво да помислите преди да осиновите котка.

Важно е да сте наясно с тези отговорности, за да не останете разочаровани после, а опитоменото ви коте да се озове обратно на улицата поради безотговорност от ваша страна.

Бюджет

Въпреки че осиновяването на коте е безплатно, грижите за домашния любимец изискват да разполагате със стабилни доходи. Вие ще трябва да купувате на питомеца си храна, принадлежности за неговата котешка тоалетна, средства за обезпаразитяване. Това са основни, но неизменни разходи. Регулярните посещения при ветеринар поне два пъти годишно също струват пари.

Готовност за стриктно почистване

Ако отглеждате коте в апартамент, ще трябва всеки ден да чистите котешката тоалетна, защото в противен случай животното ще започне да се изхожда извън съдчето. Котките са чисти създания и няма да ползват дълго мръсната си тоалетна. Освен това ще трябва да отделяте повече време за чистене и подреждане на дома си предвид котешките косми и пакости.

Свободно време

Котка

Ако отглеждате котка или какъвто и да е друг социален домашен любимец, ще трябва всеки ден да отделяте време, за да си играете с него.

Помощници

Преди да вземете котка у дома, помислете, има ли кой да ви помага с нейното отглеждате, когато ви няма у дома. Представете си, че ви се наложи да заминете в командировка или на романтична ваканция, кой ще с грижи за питомеца ви тогава?

Алергии

Много често хората осиновяват коте, но след това разбират, че имат алергия към животни. При това положение не се колебаят да се разделят с животинчето. За него обаче подобна раздяла е особено стресираща и драматична.

Деца

Редица двойки осиновяват животно, а когато след това са в очакване на бебе, искат да се отърват от домашния любимец по най-бързия начин. Ако и вие споделяте тези възгледи, по-добре изобщо не се захващайте с осиновяване.

Жилище

Жилището ви подходящо ли е за котки?

Отглеждането на домашен любимец в чуждо жилище е трудно. Повечето хазяи не са съгласни в имота им да живеят кучета и котки. Същевременно много хора прибират от улицата бездомни животни, а когато дойде ред да сменят квартирата си, просто ги изхвърлят, защото така е по-лесно да намерят нов дом под наем.

Търпение

Отглеждането на котка изисква да притежавате огромно търпение. Въпреки че изглеждат като плюшени играчки, писаните съвсем не са такива. Те могат да са изключително палави и вие трябва да сте подготвени са техните бели.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари