За какво да помислиш преди осиновяването на куче?

осиновяване на куче

Всички кученца са пухкави, малки и сладки. Но колкото и да приличат на плюшени играчки те са живи същества, чието отглеждане изисква пълно отдаване в следващите петнадесетина (а понякога и повече години). Когато видите някой да разхожда рошаво пале навън или в полезрението ви попадне бездомна топчица, вероятно бързо ви обзема желание и вие да си имате куче.

Това, само по себе, си може да е наистина велико преживяване. Все пак ще спасите живот и ще се сдобиете с верен приятел. Но е добре да предприемете тази сериозна стъпка само след като сте наясно какви са предизвикателствата при осиновяването на куче. Желателно е да се запознаете с тях, за да не се случи така, че вземате животното с определени очаквания, а когато то не ги покрие, го изхвърляте обратно на улицата.

Финансова стабилност

Отглеждането на куче, макар и непородисто, е свързано с известни разходи. Тъй като палетата излизат навън и се срещат с други животни, те трябва да бъдат ваксинирани, редовно обезпаразитявани и водени на профилактични ветеринарни прегледи. Освен това трябва винаги да имате пари за закупуване на кучешка храна.

Време

Кучето изисква да бъде разхождано поне два пъти на ден, като продължителността на разходките зависи от породата на животното. Тези разходки са неизменна част от отглеждането на куче то и трябва да се случват дори когато навън вали сняг или просто е събота сутрин. Помислете дали сте готови да предоставите на домашния си любимец нужното и да го включвате винаги в графика си.

куче

Пълно отдаване

Кучето не е временен каприз. То е живо същество, което бързо ще се привърже към вас и ще иска да останете заедно до последния си ден от своя земен път. Ако смятате да го вземете, но да го захвърлите, когато си намерите половинка или ви се роди дете, по-добре не се захващайте изобщо с отглеждането на любимец.

Дресура

Кучетата имат нужда да бъдат обучени на хигиенни навици и някои команди, които могат да се окажат животоспасяващи за тях. Помислете готови ли сте да отделите време и усилия за обучение на кучето. Имайте предвид, че понякога това отнема повече време и търпение. Особено с малките кученца, които са своенравни, хапят, скимтят и се изхождат на произволни места.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати