Съвети при почистване на сребро

Съвети при почистване на сребро

Използването на среброто, било то в домакинството, във вид на накити или в други свери, съвсем не е от скоро. Среброто се използвало за направата на различни амулети, които да защитават от лоши влияния и властта на зли сили.

В религията сребърните неща са символ на чистота, затова и много църковни атрибути са направени от този метал. В сребърни прибори се съхраняват лекарствени средства и еликсири, които се използват активно в народната медицина за лечение на различни заболявания. Неслучайно благородници и заможни семейства са се хранили със сребърни прибори и са ползвали сребърна посуда.

Основните причини за потъмняването на среброто са: състав на въздуха, влажността на околната среда, а за бижутата и някои лекарства - използването на козметични кремове за тяло и др.

Сребърните накити имат в състава си мед, която по-силно и по-бързо се окислява, но основният окислител е потта. В потта освен соли се съдържат и аминокиселини, в които пък има сяра. Среброто почернява именно под действието на тези сернисти съединения.

Среброто се почиства според вида на примесите в него и дали има камъни по бижутата.

Съвети при почистване на сребро

Най-лесният и безобиден начин за почистване на сребро от прах и леко потъмняване е с препарат за съдове. То се слага да кисне известно време в сапунения разтвор, след което се изчетква с мека четка за зъби.

Сребърни бижута без камъни по тях могат да се почистят, като се поставят в разтвор с 10% лимонена киселина или амонячен спирт. За по-добър ефект е необходимо разтворът леко да се загрее.

Много лесен начин е почистването с картоф. За целта се настъргва суров картоф на ситно ренде и се залива с малко вода. Сребърните изделия се потапят за няколко минути в тази смес, след което се полират с помощта на вълнен плат, докато възвърнат блясъка си.

Друг известен метод за почистване е със соден разтвор. За целта са необходими сол, сода бикарбонат и алуминиево фолио. В съд с вода и се сипва много сол и сода. Изчаква се да се разтворят. Парче фолио се моделира във формата на лодка или купичка. Фолиото се слага във водата, а вътре - и сребърните бижута. Водата се загрява и след десет-петнадесет минути приборите или бижутата се измиват с топла вода и подсушават с мека кърпа.

Още един класически метод, често използван у дома, е със сода и оцет. Смесват се три чаени лъжички сода с двеста милилитра оцет в съд. Вътре се поставят сребърните предмети се оставят да престоят, след което се изваждат, измиват и подсушават внимателно с мека кърпичка.

Съвети при почистване на сребро

Много ефикасен, но не и препоръчителен е методът на почистване със смес от паста за зъби, сода и амонячен спирт. С мека четка за зъби сместа се нанася върху среброто, след което се измива с хладка вода. При по-често използване на този начин на почистване обаче, има вероятност за поява на микропукнатини в материала.

Най-добре е да се доверите на течностите и пастите за почистване на сребърни повърхности. Освен че почистват среброто, но и му осигуряват защитен слой, който го предпазва от потъмняване.

И накрая - почистване в ултразвукова вана. В нея се почистват също така зъболекарски инструменти, използва се и за почистване на оптика.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати