Признаци, че котката ти се нуждае спешно от ветеринарен преглед

Болната котка има нужда от ветеринарен лекар

Казват, че котките имат 9 живота и твърдението съвсем не е случайно. Сигурно многократно сте чували истории за мъркащи създания, оцелели при много тежки обстоятелства. Именно подобни случаи ни оставят с усещането, че писаните притежават свръхсили.

Но дори и да е така, това съвсем не означава, че котките не се нуждаят от човешка помощ. Нашите пухкави приятели също страдат понякога и въпреки че не могат да ви го признаят с думи, някои черти в тяхното поведение издават проблемите им.

Вижте по-долу какви са признаците, че котката ви се нуждае спешно от ветеринарен преглед. Информирайте се навреме, за да реагирате адекватно, когато вашият домашен любимец е в беда.

Немарливост към външния вид

Котките са изключително чисти създания, които отделят много време за тоалета си. Ако забележите, че вашето коте е занемарило грижите за кожухчето си, имате повод за притеснение.

Залежаване

Котките са известни с любовта си към дългата дрямка. Някои представители на вида прекарват в сън повече от 14 часа дневно. И все пак, ако забележите, че котката ви спи повече от обичайното и въобще отказва да помръдне от мястото си и се крие, има причина да се притеснявате.

Накуцване

Котките, които живеят на двора, понякога започват да накуцват и все пак проблемът минава до няколко дни. Но ако забележите, че животното продължава да има проблеми с движенията си повече от седмица, по-добре го заведете на ветеринарен преглед.

Неизползване на котешката тоалетна

Ако котката не използа котешката тоалетна, трябва да се консултирате с ветеринар

Ако котката, която доскоро е имала безупречни хигиенни навици, тенденциозно започне да се изхожда извън своята котешка тоалетна, отново имате повод за съмнения и трябва да поговорите със специалист.

Безапетитие

Понякога котките отказват да се хранят поради стрес у дома, промяна на обстановката или защото не харесват какво се предлага в паничката им. Можете да опитате разрешите проблема, като разнообразите менюто на вашия пухкав сладур. Но ако въпреки всички ви усилия той отказва да се храни, изглежда унил и обездвижен, вероятно има здравословен проблем.

Опадване на козината

Опадването на козината на котката, както и нейното желание да скубе определени участъци от тялото си, също може да са знак за котешко заболяване. Не губете време и се консултирайте с ветеринарен лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати