Измийте по-лесно прозорците с тези бабини трикове

Измийте по-лесно прозорците с тези бабини трикове

С идването на пролетта идва и неизбежното пролетно почистване. А на първо място, като кажем пролетно почистване, се сещаме за миенето на прозорци. Едно досадно и трудоемко занимание, но когато прозорците са току-що измити, домът светва и усещането за свежест и чистота ни завладява напълно.

Чудите се има ли начини да направим почистването значително по-леко, а прозорците да останат кристално чисти за по-дълго време?

Ето няколко изпитани съвета, познати и използвани още от нашите баби. От баба знаем, че прозорците се мият, когато няма пряка слънчева светлина и не е прекалено горещо, защото водата, с която мием, изсъхва твърде бързо, а липсата на достатъчно влага пречи за постигане на блясък.

Прозорците първо трябва да се избършат с мека кърпа от праха и тогава да се премине към същинското чистене. Поради липса преди на така рекламираните сега препарати за прозорци са били използвани не по-малко ефективни съставки от кухнята, от които можем да се възползваме и сега.

Разтвор на оцет и вода

Измийте по-лесно прозорците с тези бабини трикове

Две супени лъжици бял оцет се разтварят в един литър вода и с помощта на мека кърпа или по-твърда хартия, вестник например, се забърсват прозорците. Оцетът ускорява съхненето и не остават капки или черти по стъклата.

Ракия

Колкото и невероятно да звучи, прозорците придобиват кристално чист вид, когато се напръскат с хартия и се забършат със смачкан вестник. Вестникарската хартия е по-твърда и не оставя власинки, които биха се забелязали при кухнеска такава или друга по мека.

Йоден разтвор

Измийте по-лесно прозорците с тези бабини трикове

Друг използван метод от нашите баби е почистване с разтвор на вода с йод. Той се приготвя, като в два литра вода се разтворят петдесет милилитра йод. С тази смес се почистват упорити петна, с които дори традиционните препаратите не успяват.

Амоняк

В литър вода се налива една кафяна чашка амоняк. Разтворът може да се използва така, а може да се прибави и малко спирт. Процедурата е същата, прозорците се напръскват с разтвора, след което се минават с хартия или мека памучна кърпа. Изпитан и доказано ефикасен начин.

Който и начин да изберем, резултатът ще е прозрачно чисти и сияйни прозорци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати