Четири топ разхлаждащи напитки срещу летните жеги

Чай от лимонада

Лятото е сезонът, когато дехидратацията е сериозна опасност, стояща пред всеки. Загубата на течности е динамична и неусетна, защото жаждата е състояние, характерно за горещите дни. Консумацията на бира и газирани напитки е само моментно задоволяване на тази нужда, но с неприятни последици, защото провокират обилно изпотяване, както и засилено отделяне на водата в организма.

Фалшивото усещане за хлад не е решение на проблема с жаждата в горещината. Съществуват обаче летни напитки, които не само носят желаното чувство за свежест, но действат подхранващо за тялото. Някои от тях да добре познати, други звучат съвсем екзотично. Може би сред тях всеки ще намери и своята любима лятна освежителна напитка. Вижте нашите предложения за разхлаждащи напитки срещу летните жеги.

Каркаде

Разхлаждащ чай от каркаде

Все по-голямата популярност на напитката от тази билка не е случайна. Това питие е сред най-добрите между тези, които утоляват жаждата и ободряват. Представлява червен чай, приготвен чрез преработка на хибискус - тропическо цвете, като египетското се смята за най-качествено.

Познато е на древните египтяни като напитка на боговете и е предпочитано от жреци и фараони. Отварата има отличен сладко-кисел вкус, който върви с уникални лечебни свойства за черния дроб, нервната система, стомаха и други. Действието на каркадето се състои в способността да намаля нивата на кръвното, когато е охладено, и да го повишава, когато е горещо. Това прави този чай истински еликсир за всеки сезон.

Вода

Колкото и банално да звучи, няма нищо по-добро от чаша студена вода в летните горещини. Липсата на калории, отличната хидратация на тялото и способността да утолява жаждата, правят водата универсалната напитка за всеки сезон, включително за лятото.

Доматен сок за разхлаждане през лятото

Доматен сок

Начините за консумация са разнообразни, а един от много обичаните и харесвани от всички е сокът от домати. Освен всичко друго той ободрява много в летните жеги. Извлечената от доматите водна консистенция поддържа минералния баланс в тялото и пази от коварното обезводняване.

Всички знаят, че доматите съдържат много киселини - лимонената, ябълчената и оксаловата киселина поддържат процесите на обмяна на веществата. Ликопенът в тях е важен антиоксидант, грижещ се за сърцето и кръвоносните съдове.

Домашна лимонада

Лимонадата днес не е сред най-популярните летни напитки, както преди няколко десетилетия. Все пак домашно приготвената освежителна и разхладителна наслада не бива да бъде пренебрегвана. Тя охлажда тялото по много приятен и неочакван начин и зарежда организма с витамини. Вариантите за приготвянето на домашна лимонада са просто неизчерпаеми. Най-известната е с лимон, мента и кубчета лед.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати