ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»По-дълголетни ли са стопаните на котки?

По-дълголетни ли са стопаните на котки?

Котките удължават живота на стопанина си
Залепваща се закачалка от неръждаема стомана-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Залепваща се закачалка от неръждаема стомана
10.50 лв.
8.40 лв.
Виж ››

Сред стопаните на домашни любимци битува мнението, че котките са напълно независими създания. Те бързо изземват от хората функциите им и дори се отнасят с тях като по-висшестоящи в домашната йерархия. А дамите, които се обграждат с мъркащи писани, често остават без семейства.

Какви аргументи могат да се изтъкнат срещу тези закостенели представи? Може би най-същественият е, че пухкавият господар на дома увеличава чувствително продължителността на живот на човека, с когото споделя общо жизнено пространство. Ето и защо стопаните на котки са по-дълголетни!

Писаните премахват стреса

Малките ни приятели могат като с магическа пръчка да премахнат натрупания през деня стрес. Когато ни посрещат нетърпеливо на вратата след дълго и напрегнато работно ежедневие, всички проблеми ни напускат на мига. Хората, които имат коте в дома си, страдат по-рядко от болести на сърцето в сравнение с тези, които живеят сами.

Помагат за бързо заспиване

Споделянето на леглото с мъркащото кълбо от пух може да замести успешно хапчето за сън. Никой не може да ни успи по-добре от тази мила животинка. Единственото неудобство е, ако реши да се разходи по главата ни в най-сладкия сън.

Вълшебството на мъркането

Най-приятното и незаменимо нещо у котето е мъркането, което издава винаги, когато се настани удобно до любимия си човек. Звукът не само успокоява и повишава настроението, но има и здравословно действие. То намалява кръвното и регулира пулса. Докато писанчето мърка, кръвообращението на стопанина му се подобрява, а възпаленията в костите и ставите се успокояват.

При котешкото мъркане се генерират микровълни с честотата на медицинската апаратура, използвана за терапевтични процедури при артрити. Напълно вярно е, че нашите домашни любимци усещат болните места по тялото и лягат там, за да ги лекуват.

Повече движение

Котка

Много хора днес не се движат достатъчно и водят твърде застоял начин на живот. При наличие на игриво котенце дори най-мързеливият стопанин ще се раздвижи, а това веднага ще окаже положително въздействие върху здравето му.

Котешката привързаност

Независимо от всички твърдения, че малките космати палавници имат своенравен характер и са си самодостатъчни, те се привързват силно към този, който се грижи за тях, и го обсипват с цялата си любов. Чистата, искрена и споделена обич удължава живота и го прави по-щастлив.

Затова споделянето на ежедневието с живо същество е изключително важно, особено за тези, които са останали самотни. Нищо че спътникът ни може да е на четири лапи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати