Как да се отървем от влагата

Влагата у дома причинява мухъл

Влагата у дома би могла да се превърне в сериозен проблем, ако се остави без надзор и се разпростре из цялото помещение. Тя се появява, когато влажността в дадена стая е твърде висока.

Би могла да причини мухъл, неприятна миризма, да навреди на мебели, стени, под и най-важното – да причини здравословен проблем както на деца, така и на възрастни.

Неслучайно хора, които имат астма или друг дихателен проблем, не бива да се доближават до места, на които има мухъл и влага.

За щастие, има начини, които ще ви помогнат да се справите с нея. Ето как може да се отървете от влагата вкъщи:

1. Редовно проветрявайте помещенията – важно е въздухът да бъде чист, свеж, да става течение, което да премахва миризмата, а и самата влага. Дръжте прозорците отворени, когато можете – и вратите. Нека става течение, нека въздухът се сменя. По този начин бактериите излизат навън, не се задържат вкъщи.

2. Ремонт – добре е да знаете причината за влагата у дома. Ако тя е свързана със счупена тръба, теч или нещо, подлежащо на ремонт, вземете незабавни мерки!

3. Изсушител за влага – има специален уред, който на работи на принципа на климатика и не харчи много ток. Той абсорбира влагата и съдейства за нейното премахване от помещението.

За да нямате влага у дома, простирайте прането навън

4. Сол – солта изсмуква влагата. Вземете удобен сън, изсипете 1 кг сол в него и поставете в ъгъла или на мястото, където се е образувала влага. Ще се изненадате от резултата. Оставете за няколко дни и ще видите как солта абсорбира влагата. Сменяйте я периодично, когато се навлажни твърде много.

5. Простирайте прането си на терасата, не на сушилник в стаятадрехите овлажняват въздуха и съвсем лесно могат да допринесат за появата на влага. Това се случва често зимата, когато хората сушат прането си вътре вкъщи, а то съхне трудно заради ниските температури. Бъдете внимателни в това отношение. Все пак здравето ви е най-важно, така че по-добре прострете навън.

6. Не събирайте саксии на едно място – колкото и да обичате цветята, разпръснете ги в отделните стаи. Не събирайте саксиите на едно място, защото отделят изпарения, които могат да се превърнат във влага у дома.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати