ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Седем неща, които не трябва да чистите със сода!

Седем неща, които не трябва да чистите със сода!

ХрисиХриси
Новак
31216
Не чистете алуминиеви съдове със сода
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Хлебната сода е верен помощник, не само за приготвянето на разни вкусотии в кулинарията, но и за почистването на упорити петна и повърхности вкъщи. Вероятно я използвате и за това. Има обаче 7 неща, които не бива да чистите със сода. Освен че няма да успеете, може и да им навредите със сода. Вижте кои са:

1. Керамични котлони – сигурно ви се случва да изцапате печката или котлони, докато готвите. След това обаче не ги почиствайте със сода, защото тя може да навреди на керамичната повърхност. След нея остават следи, резки, бели линии, които ще навредят на функцията на котлона.

2. Алуминиеви съдове – тук е важно да се отбележи, че може да почистване домакинските съдове за гответе със сода, но трябва да ги изплакнете много добре. Заради реакцията между содата и алуминия, последният може да се повреди от нея, ето защо хубавото измиване е от изключително значение. Така че, ако нямате нищо под ръка, може да почистите алуминиевите съдове и със сода. За да запазите цвета и функционалността им, обаче, изплакнете идеално след това.

Не чистете дървени повърхности със сода

3. Прозорци – не опитвайте да почистване каквито и да е стъклени повърхности със сода – прозорци, огледала, витрини и т.н. Содата ще ги надраска и дори да ги измиете с вода след това, следите няма да изчезнат.

4. Мраморна повърхностсодата е забранена тук, понеже уврежда най-горния слой на мрамора. Освен че нарушава естетическия вид на плочките, тя би могла да стане причина за образуването на цепнатини, в които да навлязат бактерии и микроби.

5. Дървена повърхност – не обработвайте дървените си мебели със сода. Единственото, което ще постигнете е да ги повредите и да развали естетическия им вид.

Чистене на сребро със сода

6. Старо сребро – знаем за прочутия метод за избелване на сребърни накити със сода. Когато обаче става дума за по-старо сребро, содата може да навреди, като премахне покритието му.

7. Пластмасова повърхност – не си и помисляйте да почиствате нищо пластмасово със сода, особено техническите уреди вкъщи. Содата ще им нанесе трайни щети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest