ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Приложение на черупките от яйца на щраус

Приложение на черупките от яйца на щраус

Щраусово яйце

Яйца от щраус - звучи екзотично за нашите географски ширини. Не е невъзможно да се открие обаче такъв продукт, тъй като се намират ентусиасти, които да създадат ферми за щрауси.

Готвене с щраусови яйца

Всеки потребител на такъв продукт се интересува основно от хранителните качества на щраусовото яйце. То е твърде голямо за нашите разбирания, може да тежи до два килограма и се равнява на 25-30 кокоши яйца.

Вкусовите му качества и здравословните му ползи надминават аналогичния продукт от кокошките яйца и на практика няма вредни действия, освен индивидуална непоносимост към продукта. Пърженото яйце от щраус представлява екзотично ястие, което може да нахрани цяла компания, а крем карамелът с щраусово яйце надминава вкусовите качества на този с яйца от кокошка.

Какво обаче да правим с черупката на щраусовото яйце? Може ли да се използва и за какво?

Черупката от щраусово яйце значително се различава от това на кокошката. Най-напред тя е здрава и силна. Разчупването на такава черупка е трудна работа и изисква набор от инструменти, както и определен опит. За да се счупи, са необходими свредло и трион.

Кокоше и щраусово яйце

Най-напред се пробива дупка от двата края на яйцето. Ако черупката е предвидена за ползване цялата и трябва да остане здрава. Тогава с китайски пръчици за хранене се разбива жълтъка, за да може съдържанието да изтече през дупките и черупката да остане здрава.

Приложение на черупките от щраусови яйца

Тя е много твърда и по свойствата си наподобява порцелан. Използват я основно за сувенири, тъй като цветът варира от светъл до почти черен при ему. В Древността в родината на огромната птица са ползвали черупките за изработка на първите очила.

Сега от нея се правят лампиони или се гравират като сувенири. Могат да се боядисат и издълбаят украшения с неочаквана форма. Кутиите за бижута или глобусите от черупката на щраусовото яйце са не само екзотична и причудлива, но и много красива украса в дома.

Ако черупката е счупена на части, от отделните парчета могат да се изработят ключодържатели или висулки за врата.

Декорирано яйце от щраус

Цените на тези оригинални украшения са високи, тъй като изискват голямо майсторство. Само едно грешно движение на гравьора може да напука или повреди непоправимо цялото изделие.

Дори без да е обработен по някакъв начин, един такъв необичаен с големината си елемент от вътрешния интериор приковава вниманието. Той е интересна декорация само поради необичайния си размер.

Освен за декорации черупката от яйцето на най-голямата птица може да се ползва за създаване на естествени торове, тъй като съдържа в големи количества калциев карбонат. Може да намери приложение и за производство на хранителни добавки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати