Как да се справим с детската истерия

Има как да се справите с истерията при децата

Детската истерия се проявява при малчуганите несъзнателно. Може да я видите най-често, когато детето не получи онова, което иска. Силен плач, крясъци, признаците са същите както при истерията при възрастните. Тук родителят има трудната задача да научите малкото си съкровище да владее чувствата и емоциите си, както и че не можеш да имаш всичко, което видиш и пожелаеш.

Всеки човек изпитва гняв, така сме устроени, въпросът е да не му позволим да ни завладее, а да поемем контрола в свои ръце. Добре да научите детето си на това, докато е малко, защото след това става по-трудно. Ето някои съвети от психолози, които препоръчват няколко метода за справяне с детската истерия.

1. Не отвръщайте с агресия – не викайте срещу детето си, макар то да го прави. Гневът се подхранва от гняв. Ето защо го изчакайте да се успокои и опитайте да запазите тона си спокоен.

2. Не спорете – каквото и да говорите на детето си в този момент, то няма да ви чуе. Споровете са безсмислени. Нека първо се успокои и след това му обяснете онова, което искате да кажете.

3. Оставете детето да излее емоциите си.

4. Не го третирайте като кученце – с награда и наказание според поведението му.

5. Запазете спокойствие, ако истерията при детето се появи на обществено място – вероятно и други родители имат същия проблем. Това не е нещо срамно, детето е малко и все още не разбира емоциите, които го връхлитат. Прегърнете го и опитайте да го успокоите.

Сърдито дете

6. Справете се с проблема сами – не превръщайте обикновено детска постъпка в театър. Не ви трябва никого, за да се справите с емоциите на собственото си дете. Не го заплашвайте с полицаи или с който и да било, така ще помисли, че хората не му мислят доброто и ще се настрои негативно към тях.

Оставете го да излее емоциите си и да се успокои, чак тогава поговорете с него като приятел. Важно е детето ви да ви възприема и като такъв, не само като родител. Така ще създадете здрава връзка помежду си, то ще започне да се вслушва в думите ви, да разбира се и малко по малко, да контролира емоциите си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати