Как прането да стане снежнобяло и да ухае на чисто?

Снежнобяло пране

Мечтата на всяка домакиня е прането да излиза от пералнята искрящо бяло, да ухае на чисто, а петната по дрехите да са изчезнали напълно. В действителност обаче това невинаги се получава. Разочарованието води често до избор на по-драстични средства.

Белината е първото нещо, за което се сещаме, когато искаме да премахнем петна или да избелим прането. Този метод има някои недостатъци. Продуктът е токсичен за околната среда и отслабва плата. Тъканите се късат в последствие по-бързо и лесно. Може да се ползва само за бели дрехи. Освен това може да развали цветните дрехи, ако пръски от белината попаднат върху тях.

В същото време има различни подръчни средства, които присъстват във всяка кухня, и с тях успешно ще се справим с проблема. Ето няколко практични препоръки.

Искате ли снежнобяло пране?

За избелване на пердетата от кухнята, напоени с пушеци и мазнина, може да се постигне добър резултат като се натопят в широк съд с гореща вода. Към нея се слага 1 лъжица хлебна сода и се оставят до изстиване на водата. След това се перат стандартно в пералнята. Ще излязат чисти и без миризми.

За избелването на покривките за хранене се ползва същият метод, както за пердетата. Накисват се в гореща вода и се добавя малко водороден пероксид само върху петната от храна. Това ще разложи мазнините и остатъците от храна и след изпиране покривките ще заблестят снежнобели, а платът няма да се увреди.

Ако целта е избелването на дрехите, при слагане в пералнята трябва да се добави 1 супена лъжица хлебна сода, но разредена с малко вода. Содата не бива да се слага директно върху тъканите, защото се повреждат. След това се пере стандартно в пералнята.

Ако дрехите са престояли дълго в коша за пране и миришат неприятно, има проста рецепта за отстраняване на неприятната миризма. Прави се паста със сода бикарбонат. Слага се само половин лъжичка сода, разредена в малко вода, така че да се получи гъстота като паста. Тя се нанася на критичните места като под мишниците например. След това се изпира в пералнята.

Сода и лимон за бяло пране

Друга природна съставка, която намира добро приложение, е лимоновият сок. Сокът на половин цитрус се смесва с вода в същото количество и след това с гъба се нанася върху местата с лоша миризма. Трябва да престои поне 10 минути и се пере стандартно в пералнята.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати