Ето защо не е нужно да белите зеленчуците

Небелените зеленчуци са по-полезни

Всички знаем за хора, за които белачката е един от неизменните кухненски уреди. На практика те белят всичко: от картофите, през морковите, тиквичките и краставиците и до доматите в салатата. Други са малко по-умерени – белят старите картофи и тиквата, например, а други зеленчуци хапват директно с кората.

През последните години обаче все повече навлиза идеята за природосъобразен начин на живот – такъв, в който да се грижим за околната среда около нас и да използваме максимално всички ресурси, които природата ни дава.

Пример за такъв човек е Беа Джонсън. От книгата ѝ Zero Waste Home става ясно, че тя дори не притежава белачка. Изненадвате ли се? Или дълбоко в себе си вътрешно я разбирате? Сигурно си спомняте всеки момент, в който сте пропускали да обелите краставицата в салатата.

В интервю през 2014 година Джонсън казва, че изхвърля белачката си и именно чрез това губи рефлекса да бели всичко. По този начин готви по-бързо, намалява отпадъците и се възползва от всички витамини, които се задържат в кората на плодовете и зеленчуците.

И наистина – колко пъти инстинктивно белите нещо, без да се замисляте дали наистина този продукт се нуждае от това. Причините – в корите има огромно количество фибри. Освен това беленето не гарантира, че ще премахнете пестицидите – качествено измиване, дори киснене в хладка вода за кратко има по-добър ефект.

Небелените зеленчуци, които можете да готвите, са: моркови, краставици, тиквички, картофи, сладки картофи, цвекло, домати.

Не белете зеленчуци

Всички тези зеленчуци могат да бъдат и сготвени, и консумирани, без да премахвате кората. Някои дори препоръчват използването на необелен стар лук или чесън – според Марк Битман това добавя на ястието цвят, което автоматично го прави по-привлекателно за мозъка ни, съответно и по вкусно, люспите им подсилват още и вкуса.

И запомнете: обелките на зеленчуците не са отпадък. Тъй като те са най-близко до почвата и слънцето, минералите и витамините се извличат именно от тях. Използвайте ги, за да набавите на тялото си нужните вещества. Не ги изхвърляйте.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати