ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да опазим цветята от котката

Как да опазим цветята от котката

Много стопани не могат да опазят стайните цветя от котката
Дозатор за течен сапун за мивка-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дозатор за течен сапун за мивка
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Стайните растения са чудесно допълнение към всеки дом, тъй като внасят цвят, колорит и, разбира се, кислород във всяка стая, в която са поставени. За съжаление, котките сякаш се стремят да съсипят цветята в дома.

Котките дъвчат стайните растения и унищожават листата им, използват саксиите като кутии за отпадъци или играят с растенията, докато листата им окапят. Това прави трудно съвместното отглеждане на цветя и пухкави домашни любимци. Много стопани на котки просто се отказват от отглеждането на стайни растения, но няма нужда да се стига до това. Как да опазим цветята от котката?

За щастие, има начини за предпазване на цветята от котки, така че да не се налага да се лишавате от цветя или от любимци.

Да започнете да отглеждате растения, които котките не харесват, е чудесен начин да ги разсеете и да постигнете взаимно съжителство между цветя и четирикраки любимци.

Някои растения отблъскват котките поради силната им миризма, а други заради начина, по който ги карат да се чувстват. Например розмаринът е страхотно стайно растение, което котките мразят, тъй като е силно ароматно. Освен че расте без котешка намеса, той може да ви осигури и свежи клонки за готвене и кара къщата ви да мирише страхотно. Лавандулата също отблъсква котките заради миризмата. Кактусите и розите са чудесни варианти за закрито. Котките ще се опитат да ги разучат само веднъж, след което ще се откажат заради бодлите им.

Котките не харесват кактуси

Можете също така да предпазите растенията от любимеца си, като ги направите да миришат лошо. Поръсете червен пипер около стъблата и котката ви ще се отдръпне доста бързо. Котките също мразят миризмата на цитрусови плодове. Поставете кори от портокал и лимон в саксиите си заедно с растенията.

Друг вариант е пръскането на листата директно с разреден лимонов сок или портокалово масло. Бъдете обаче внимателни. Ползвайте натурални продукти. Екстрактите от цитрусово масло като тези, които се намират в инсектицидни спрейове, шампоани, репеленти против насекоми, хранителни добавки и аромати, са токсични за котките и трябва да се избягват.

Можете също да покриете почвата в саксията с камъчета около основата на растенията, за да предотвратите копаенето. Друг вариант е да поставите алуминиевото фолио около стъблото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати