Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кратка история на консервирането

Кратка история на консервирането

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314332
Лютеница

Може да ви прозвучи доста невероятно, но консервирането на храна се е появило на бял свят чрез френска обява. Да точно така, тази обява излязла във вестник Монд от името на правителството по времето на Наполеоновите войни.

Съобщението гласяло, че този, който измисли ефективен и евтин начин за консервиране на голямо количество храна, ще получи 12 000 франка.

И така през 1809 година един френски сладкар на име Франсоа Апер демонстрирал своя усъвършенстван метод за затваряне на храна в стъклени буркани.

За голямо съжаление обаче той не предизвикал очаквания фурор, защото всички били втренчени във факта, че бурканите не са най-подходящият начин за транспортиране на храна.

Но това откритие все пак е революция в света на гастрономията и пет години по-късно, друг французин на име Луи Пастьор открива връзката между наличието на микроорганизми и развалянето на храната.

Този нов пробив води след себе си нови техники за консервиране. В развития свят приготвянето на храна, която може да се съхранява дълго време, се е превърнало в специално отношение към домашните консерви.

Да мариноваш зеленчуци или да свариш сладко през есента са усилия, за да си осигуриш вкусотии през цялата зима.

Разгледайте галерията ни по-горе, за да си припомните някои от най-често консервираните храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати