6 знака, че домът ви е застрашен от пожар!

6 знака, че домът ви е застрашен от пожар!

Най-лошият кошмар на всеки човек, е да се събуди посред нощ от миризмата на дим, но за съжаление този сценарий е често срещан. Има много изненадващи фактори, които могат да допринесат за пожар в дома ви, прочетете по-нататък за да разберете кои са те.

1. Течове във ВиК

Въпреки че водата се смята за смъртен враг на огъня, ако не сте внимателни, тя също може да бъде причина за пожар вкъщи. Ако водата изтича през конструкцията и се случи да влезе в контакт с електрически проводници, екектрически кутии или контакти, това може да предизвика пожар. При първия признак на такива повреди веднага се обадете на специалист, за да ги отстрани, преди да се е случило немислимото.

2. Косачка в мазето

Държите ли косачката си в мазето? Това може да бъде основен риск от пожар. Газовото оборудване в косачката може да прегрее на закрито, да намери източник на запалване и по този начин да започне пожар. Най-добрият вариант е да я съхранявате под някой навес далеч от дома.

3. Мишки в дома ви

Проводниците, които са били дъвкани от гризачи, са често срещан източник на електрически пожар. Електрическите пожари имат характерна доста характерна миризма, която се усеща много преди всичко да лумне в пламъци. Така че, ако усетите мирис на нещо парещо и не можете да разберете откъде идва, не отлагайте срещата с електротехника.

4. Завеси над радиатора

6 знака, че домът ви е застрашен от пожар!

Онези спускащи се завеси, които не само красят дома ви, но и може би крият леко олющения ви радиатор, също могат да ви навредят. Синтетичните материали, от които са направени завесите, са в състояние да пламнат и от по-леко нагряване, а последвалият пожар бързо ще излезне извън контрол и трудно ще бъде овладян. Затова по-добре е или да сложите по-къси завеси или ако има възможност, радиаторът да бъде преместен в друга част на дома ви.

5. Претоварени разклонители

Разклонителите са много удобни и полезни, особено когато в къщи имате повече електроника, но те не трябва да стоят непрекъснато включени. Вие може да си мислите, че не са претоварени, но не е така. Специалистите предупреждават, че дори два компютъра, включени в един разклонител, е достатъчен повод за пожар. Затова изключвайте ги от време на време, още повече ако в момента не ползвате уредите включени в тях.

6. Стара електрическа инсталация

6 знака, че домът ви е застрашен от пожар!

Предпазителите ви никога не се изключват и светлините не трептят, така че рискът от пожар е нулев, нали? За съжаление това не е съвсем така. Ако не сте подменяли електрическата инсталация на вашия дом от години, тя със сигурност е претоварена. По-новите ви уреди черпят повече електричество и не само че цялото табло може да изгори, но тези пламъци ще се придвижат бързо нагоре и от страни на къщата ви и ще нанесат щети навсякъде.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати