ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да се грижим за бонсай

Как да се грижим за бонсай

Подрязване на бонсай

Надали има човек, който виждайки тези красиви миниатюрни дръвчета, не се е възхищавал и изумявал от причудливите им форми. Те ни пренасят във вълшебен приказен свят и неминуемо пораждат у нас желанието да притежаваме и отглеждаме бонсай. Тези растения придават на дома ни изисканост и стил, както и усещане за хармония с природата.

Древното изкуство да се отглеждат умалени копия на естествени видове дървета и храсти, наречено бонсай, се заражда в Китай преди повече от 2000 години. В превод бонсай означава растение, отглеждано в поднос. Векове по-късно е било пренесено в Япония, където достига най-голямата си популярност и разцвет.

Бонсаят е древен и изискан. Грижата за него е специфична, свързана с овладяване на градинарски умения и добра техника. Отглеждането на това растение е предизвикателство, но не е невъзможно, в случай че се направи правилният избор на сорт и се полагат адекватни грижи. Има няколко тънкости, с които е добре да се запознаете, ако сте решили да отглеждате това растение у дома.

Избор на бонсай

Препоръчително е да се спрете на дървесни видове, които се срещат и могат да растат във вашата климатична област - те са най-издръжливи. От иглолистните подходящи са бор, смърч, кипарис, например. От широколистните - габър, бряст, дъб, клен. Някои от изброените имат красива есенна окраска на листата и представляват много голям интерес. Разбира се няма да е грешно, ако предпочетете по-екзотични дървесни видове с красив цъфтеж, каквито са магнолията, японската череша и японската дюля. Всеки избор е въпрос на личен вкус.

Правилно позициониране на бонсай

Красивите миниатюрни дръвчета може да се отглеждат навън, така нареченият традиционен бонсай, или на закрито – стаен бонсай. За да изберете най-благоприятното място за Вашето растение, трябва да знаете какъв вид дърво е и дали се отглежда при външни или вътрешни условия. От иглолистните дървета външни бонсаи са бор, смърч, хвойна, от широколистните такива са клен, гинко, бряст, дъб. Обикновено стайни бонсаи са субтропичните видове, тъй като се нуждаят от постоянни температури през цялата година. Такива са фикусови дръвчета и нефритни растения. Независимо от вида, осигурете на Вашия бонсай добър достъп до светлина, избягвайки пряко слънчево огряване. Не излагайте на течение и дръжте далеч от отоплителни уреди.

Поливане на бонсай

Честотата на поливане на бонсай се определя от различни критерии - мястото, където се отглежда растението, от вида бонсай, слънчевото огряване, типа саксия и други. В зависимост от това през летните месеци стайните бонсаи трябва да се поливат веднъж на 2 – 3 дни, в някои случаи дори ежедневно, като основната цел е да се насити добре кореновата система с вода. Друг метод за напояване е потапянето във вода. Препоръчва се също пулверизиране на короната и стъблото. Нашият съвет е наблюдавайте Вашето дръвче, поддържайте почвата овлажнена, но бъдете внимателни и не допускайте преполиване. Това също може да навреди на растението Ви и дори да се окаже пагубно.

Подрязване на бонсай

Бонсай

Подрязването на бонсай е от изключително значение за правилното му отглеждане и структурирането на короната в компактна форма. Премахвайте изсъхналите и излишните клони – такива, които са струпани на едно място или прекалено удължени в нежелана посока, както и листа, които нарушават основната форма на короната на дръвчето. Така достъпът на светлина се подобрява значително. Освен за оформяне подрязването спомага движението на соковете на дървото да се концентрира по главните клони и така се стимулира надебеляването им, което пък от своя страна води до образуването на странични пъпки и създаване на хомогенно разклонение.

Присаждане на бонсай

Редовното присаждане на бонсай е от огромна важност за правилното отглеждане на красив и компактен бонсай. Чрез него се оптимизира достъпът на кислород до корените и на хранителни вещества до клоните и листата. Предотвратява се и сбиването на почвата, което води до постепенна атрофия на корените. Младите дървета изискват ежегодно присаждане. Широколистните, цъфтящите и плодните дървета се присаждат на всеки две години, а иглолистните на всеки две или три години.

Лесно можете да се ориентирате дали е настъпило времето за присаждане, ако изваждайки растението от саксията, видите корените сплетени на кълбо. При присаждане се отстранява около една трета от кореновата система на дръвчето. Растението се поставя в по-голям съд, предварително напълнен с нова почва, като корените се разперват хоризонтално в саксията. Винаги използвайте широка и плитка саксия. Това възпрепятства развитието на кореновата система в дълбочина.

Препоръчва се наторяване на бонсай веднъж на всеки 4 седмици. Може да закупите подходящи за това растение течни и органични торове от специализираните цветарски магазини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest