Какво да имаме предвид при купуването на котка

Какво да имаме предвид при купуването на котка

Спонтанното желание да притежавате нещо е достатъчен довод за някоя импулсивна покупка. Не и когато става въпрос за животно. Без значение какъв домашен любимец желаете, трябва да бъдете убедени, че имате възможност и мотивация да го отглеждате. Това важи не само за кучетата, които обикновено са по-голямото притеснение на бъдещите стопани, а и за котките. Макар и да изглеждат като лесно за отглеждане животно, и те имат някои специфики, за които трябва да внимавате.

Когато искате да си купите котка:

Първо, трябва да определите животно с какъв характер искате

Дали искате котка с независим нрав, която обича да е самостоятелна и не харесва прекаленото внимание? Или пък мъркащ домашен любимец, който да стои сгушен в скута ви? В случай че имате определена представа в главата си, то трябва да се подготвите и да разберете естествените навици на коя порода отговарят на изискванията ви. Полът няма значение за чертите на животното – за него можете да помислите. Въпреки това помислете за кастрацията на котката – при мъжките котки тя преминава по-леко и по-бързо, отколкото при женските. Ако не планирате кастриране, обмислете физиологичните особености на всеки пол.

Преценете дали искате да купите или да спасите коте

На практика има стотици животни само в региона, в който живеете, които търсят дом и любящ стопанин. Помислете дали наистина държите котката ви да бъде породиста. Дори и да искате породиста котка, помнете, че и такива се нуждаят от дом понякога – много стопани просто изоставят животното си.

Голяма котка или бебе?

Коте

Обмислете какво животно искате. Добрата новина при малките – заради особеностите на рода, те на практика се раждат заедно с хигиенните си навици. Големите котки имат и плюсове обаче – имат по-малка нужда от внимание, по-тихи и по-уравновесени са. Котенцата са по-уязвими на болести. Големите котки обаче имат изграден нрав, който трудно ще проверите. Използвайте класическата тактика – сравнете правилно плюсовете и минусите.

Нейният комфорт дали ви е по силите

Не забравяйте, че всяка домашна котка се нуждае от определен набор от предмети, за да живее добре. Ще имате нужда от купички – за вода и за храна; котешка тоалетна; котешко легло; играчки. Ще имате и разходи – качествената храна може да е скъпа според някои; обезпаразитяването и ваксините също не са евтини. В случай че котката се разболее, трябва да предвидите и разходи по лечението ѝ.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати