Как да премахнем петната по килимите и мокетите

Как да премахнем петната по килимите и мокетите

Петна върху килима и мокета - ами сега? Независимо дали става въпрос разлят гроздов сок, оставен подарък от домашния любимец или нарисувано произведение на изкуството от вашето дете, тези петна са много неприятни за всяка домакиня.

Ето няколко съвета и методи за почистване на зацапванията от килима и мокета в зависимост от типа петна.

Течни петна

Петната, оставени от течности като: боички, пастели, сладолед или латексова боя може да почистите по следния начин. Вземете обикновен почистващ препарат за килими и мокети и към него добавете 20 мл веро за съдове и 1 кафена чаша бял оцет. Напръскайте петното, оставете за около една минута и разтъркайте с хавлиена кърпа. Не забравяйте след това да минете отгоре с чиста кърпа, напоена с вода.

Упорити петна

Как да премахнем петната по килимите и мокетите

За по-упоритите петна като кръв, вино, чай, кафе или шоколад опитайте следното: направете смес от 1 супена лъжица амоняк и 1 чаена чаша топла вода. Не поставяйте тази смес директно върху килима или мокета, а натопете в нея абсорбираща кърпа и с нея изтрийте петното. Тук заради амоняка е задължително, след като отстраните петното, да минете отгоре с чиста кърпа, напоена с вода, и след това със суха кърпа.

Мазни петна

За мазните петна, оставени от масло, олио или други подобни, може да използвате следния метод: поставете хартиена кърпа върху петното и отгоре натиснете с ютия, като преди това сте включили функцията за пара. Мазните петна излизат веднага, оставайки върху хартиената кърпа.

Лепило

Как да премахнем петната по килимите и мокетите

Петната от лепило са ужасно упорити, особено ако са оставени отдавна. За да се справите с тях, опитайте с този метод: вземете мека памучна кърпа и добре я навлажнете с алкохол, с леки кръгови движения разтъркайте върху засегнатата повърхност. Може да се наложи да повторите тази процедура още веднъж за да отстраните изцяло всички частици от лепилото. Не се притеснявайте - миризмата на алкохол изчезва почти веднага.

Восък и дъвка

Залепнало парче от дъвка или разлят восък от свещ, това е много неприятно, но и за този проблем има решение. Използвайте лед, за да замразите восъка или дъвката, след това изстържете с тъп предмет, като например лъжица. Трябва да действате бързо преди парчетата от восък или дъвка отново да омекнат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати