ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Съвети при избора на котлони

Съвети при избора на котлони

Газов котлон

Естествено, че кухня без котлони не е кухня. Но какво трябва да знаем за избора на котлони? Преди всичко трябва да решите на газ или на ток ще приготвяте храната. И двата вида котлони - газови или на ток, имат своите предимства и недостатъци.

Предимството на използването на газ е: бързо достигане на температурата и нулева консумация на ток. Недостатъците - риск от пожар и изтичане на газ. С цел безопасност на работата, трябва добре да се прецени къде да бъдат разположени газовите котлони.

Те трябва да бъдат разположени на поне десет сантиметра от стените. При избора на газов котлон трябва да обърнете внимание на решетката върху горелките. Най-добре тя да е чугунена или от неръждаема стомана. Тези материали са издържливи на висока температура, а неръждаемата стомана се почиства много лесно от мазнини и нагаряния.

Ако сте решили, че за вашата кухня са най-подходящи уреди на ток, имате избор между традиционните котлони с чугунени плочи, витрокерамични или индукционни.

Тези с чугунените плочи са с ниската си цена, затова макар и стари като производство, все още се предпочитат. При тях нагревателят загрява първо кварцов пясък, след това се загрява чугунената плоча и едва накрая самия съд за готвене. Тази последователност на процеса води до загуба на електрическа енергия.

За щастие, на пазара вече има бързозагряващи такива. Те имат червената точка, разположена в средата на самата плоча.

Готвене на керамични плотове

Керамичните плотове грабват окото със своята визия и особено подхождат на една модерна кухня.

Притежават гладка стъклена повърхност и са със сензорно управление. Тяхното предимство е, че лесно се почистват в сравнение с останалите видове котлони. Проблемът при тях е, че бавно загряват и бавно изстиват.

Индукционните котлони са малко по-познати и не толкова използвани, макар да са на пазара вече от няколко години. Визуална разлика между тях и керамичните котлони почти няма.

Те също са със стилна гладка повърхност и сензорен контрол. Разликата е в това, че при тях липсва междинен слой, намиращ се под керамичното покритие и топлината се насочва директно към домакинския съд. Неудобството е от към използваните съдове за готвене. Те трябва да притежават дъно, изработено от феромагнитна стомана, което е доста ограничаващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати