Как да се справим с безразборното харчене на пари

Шопинг

Безразборното харчене на пари е присъщо повече на жените, отколкото на мъжете. Това сочат изследванията. Но винаги има начин и ние да се справим със своята шопинг мания и да харчим парите си по-разумно, ако следваме 4 прости правила. Ето как да спрем да харчим!

1. Направете си седмичен или месечен бюджет

Както знаете, винаги трябва да харчите толкова с колкото разполагате. Когато пазарувате с широко разтворени пръсти, неминуемо в края на месеца ще останете без пари дори и за хляб. Образно казано. Какво би се случило? Ами веднага ще помолите приятел да ви даде заем, което автоматично означава, че следващия месец ще тръгнете на минус, защото все пак заетите на заем пари ще трябва да се връщат. Пак ли искате да останете без хляб?

2. Пазарувайте със списък

Пазаруване

Мнозина от нас считат, че изготвянето на списък на това, от което се нуждаем, се извършва само с цел да не забравим нещо. Но това се явява и чудесен начин да се справите с безразборното харчене на пари. Пригответе си списък и сметнете приблизително колко пари ще са ви необходими за покупките ви. По този начин ще купите наистина онова, от което се нуждаете, и няма да харчите излишни пари за ненужни покупки. Просто защото няма да имате пари за тях.

3. Преглеждайте какви продукти са на промоция

Да, често тръгваме на шопинг без да сме прегледали актуалните предложения на водещите марки за дрехи, обувки или дори хранителни стоки. Но никак няма да е зле, преди да се отправите към мола или пък до магазина за хранителни продукти, да прегледате кой, какво и къде предлага на промоция.

4. Помислете си какво ще имате, ако пестите

Харчене на пари

Искате да си купите сушилня за дрехи или просто да отидете на почивка в чужбина, но парите все не стигат. След като сте спазили гореописаните стъпки, вероятно ще можете да отделяте по някой и друг лев всяка седмица за постигане на желаната цел. Купете си касичка и спестявайте по начин, който няма да усетите. Надали парите ще ви стигнат за последен модел сушилня или пък за почивка до Сейшелите, но пък ще можете да посетите слънчевите Испания и Португалия например.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати