Котките също се нуждаят от активен начин на живот

Котка

Когато говорим за котките, винаги си представяме мъркащите домашни любимци да спят сладко, свити в някое ъгълче, или изтегнати блажено на дивана. Изразът котешка дрямка е станал почти нарицателно за постоянно сънливо състояние. Ето защо котаците са синоним на мързел и постоянно бездействие.

В резултат на застояването на едно място и постоянното похапване има доста котки с наднормено тегло. Те, подобно на хората, страдат от същите болести, резултат на заседнал живот. Голяма част от дебеланките сред котешкото съсловие страдат от котешки диабет, много имат сърдечни проблеми. Затова е нужно да накараме сладко мъркащата топчица да стане от дивана, колкото и умилително да изглежда там.

Преди да караме ленивката у дома да се движи повече, трябва да бъдем наясно с някои нейни особености. Домашната котка е дошла при нас от природата и е копие на дивите си прарародители. Затова можем да тичаме с кучето и играем навън, но активна почивка с представителите на котешкото царство е изключително рядко явление. Те са добри спринтьори, но слаби маратонци. Затова трябва да се използват други начини, за да бъдат накарани да се раздвижат. Ето някои полезни идеи, които вършат работа като един вид упражнения за котки.

Котките обичат да седят близо до храната и водата си. Най-мързеливите от тях са толкова изобретателни, че дори спят до съдовете си, за да не им се налага да се придвижват до храната. Добра идея е да се поставят купичките на различни места - примерно в горния и долния край на стълбите, така че котето да преодолява известно разстояние, докато стигне до храната си. Тези създания са доста умни. Щом разберат, че съдчетата им са на по-високо, ще се качват непрекъснато, за да ги стигнат. Същото може да се постигне и с катерушката.

Купичката с котешка храна трябва да стои колкото може по-далече от любимото място да излежаване и дрямка. Това ще ги накара да се движат повече между тези необходими им места.

Забавни и полезни са също играчките - контейнери за храна. Те представляват топчици, които котето търкаля, за да стигне до вкусната хапка. Така ще се потруди за храната си.

Дебела котка

Не само кучетата се нуждаят всеки ден от време за игра със стопанина. Поне 10 минути от деня трябва да се отделят на активни занимания с котенцето. Въдички, топчета от хартия или фолио ще бъдат добър помощник на човека, за да накара домашния питомец да потича или скача високо, за да достигне играчката. Подвижните и пищящи играчки са достатъчно разнообразни, за да задоволят нуждата от упражнения на котката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати